Dessa solkupoler avsaltar havsvatten med hjälp av solenergi: projektet har noll påverkan - Curioctopus.se
x
Dessa solkupoler avsaltar havsvatten…
Morföräldrarna låter göra hål i öronen på barnbarnet utan tillstånd: föräldrarna förbjuder dem att träffa barnbarnet ensamma Vaser fyllda med smycken och artefakter har upptäckts i Frankrike: de är 2.800 år gamla och är intakta

Dessa solkupoler avsaltar havsvatten med hjälp av solenergi: projektet har noll påverkan

16 September 2021 • Av Titti Carlberg
245
Advertisement

Avsaltning av havsvatten är en lösning som alltmer används för att bekämpa torka och vattenbrist. I många delar av världen där färskt dricksvatten är långt ifrån uppenbart, kan detta system, om än med alla de svårigheter det innebär, representera en verklig räddning.

Systemet vi ska berätta om föreslås som en revolutionerande vändpunkt, ett som kan skriva ett nytt kapitel om ett visst ämne. Tack vare solkupolerna som designats av det engelska företaget Solar Water, kunde det faktiskt inte bara bli möjligt att avsalta stora mängder havsvatten, så stora att de kan användas i kommersiell skala, utan det kan även göras på ett helt rent sätt.

via: CNN Arabia

Med tanke på mängderna saltvatten som täcker vår planet är det inte svårt att föreställa sig hur användbart det kan vara att avsalta dem på ett praktiskt, ekologiskt och effektivt sätt för att göra det tillgängligt för dem som mest behöver det. Det är därför som det under de senaste åren inte har saknats ansträngningar för att göra dessa mål möjliga, och målen för Solar Water PLC är särskilt viktiga, med tanke på projektet i fråga.

Detta är den första avsaltningsanläggningen med solkupolteknologi, som redan byggts i Saudiarabien tack vare ett avtal som undertecknats mellan företaget och regeringen i det östra landet. Strukturen innehåller ett slags "stålkärl begravd under jorden, täckt av en glaskupol", enligt David Reavley, VD för Solar Water.

Kupolen är utrustad med koncentrerad solenergiteknik, omgiven av specifika reflektorer som fokuserar strålningen inåt. På detta sätt överförs värmen till havsvattnet, vilket tack vare en förångningsprocess och kondensation förvandlas till färskvatten.

Advertisement

Allt detta sker utan att använda föroreningar av något slag och utan att avge något skadligt element i luften, till skillnad från annan liknande teknik. Även om det fortfarande finns tvivel om effektiviteten av denna typ av metod, är förväntningarna på Solar Waters solkupoler många, och tiden kommer att bekräfta det goda med detta system. Under tiden råder det enligt företaget ingen tvekan om att ett sådant system kan markera en vändpunkt i produktionen av färskvatten, särskilt på platser som Saudiarabien, där det finns rikligt med solljus. Vad tror du?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack