I Italien finns det en vild och underbar ö som kallas "det minsta kungariket i världen" - Curioctopus.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
I Italien finns det en vild och underbar…
18 katter som är stolta över att helt dominera sina ägares liv 16 bilder på havet som visar vågornas förödande kraft

I Italien finns det en vild och underbar ö som kallas "det minsta kungariket i världen"

Advertisement

Det finns platser i världen som verkar vara avsedda att ha  speciella berättelser, så speciella att de blir unika och samtidigt fulla av en helt oväntad charm och mysterium. Framförallt om vi talar om öar med en majestätisk aspekt och vild natur, blir det ännu mer sant.

Här vill vi berätta om en historia som många kanske inte känner till och som berör en underbar ö, mycket nära Sardiniens kust. En plats mestadels orörd, men också ett säte för ett legendariskt kungarike betraktat som "det minsta i världen".

via: BBC

Vi klargör omedelbart att det inte finns någon verklig monarkisk status på ön Tavolara. Ön är en del av Sardinien, och därför av det italienska territoriet, även om det under några decennier inte var så, så mycket att det fortfarande finns en man på ön som anser sig vara "kung". För att bättre förstå vad som hände måste vi dock ta ett steg tillbaka.

Vi befinner oss år 1807, året då den korsiska-genouese Giuseppe Bertoleoni gick iland på ön tillsammans med sin mycket speciella familj. Enligt legenden så ville mannen faktiskt undkomma anklagelserna om bigami, och tog med sig bägge sina fruar med respektive barn. På ön ägnade familjen Bertoleoni sig åt jordbruk och getuppfödning, tills kungen av Sardinien en dag besökte landremsan med sin karakteristiska form med utsikt över havet under en jakttur. 

Advertisement

Enligt vad Giuseppe berättar så var det kungen själv som gav honom titeln "kungen av Tavolara", efter att ha stannat där i flera dagar och erkänt öns oberoende. Giusppe efterträddes av sin son Paolo, kallad Polo och självutnämd kung Paolo I. Efter honom gick turen till Carlo I och Paolo II tills, 1934, Tavolara slutgiltigt annekterades till kungariket Italien.

Familjen Bertoleoni "styrde" i alla fall ön precis som om det var deras kungarike, även om det praktiskt taget bara var de som bodde där. Bevis för den verkliga "självständigheten" på ön och det legendariska kungariket är dock bara verbalt, med tanke på att Bertoleoni familjen inte visas i de officiella adelslistorna. Det är just därför som denna enskilda familj av "monarker" berättar om hur deras "minsta kungarike i världen" vid den tiden erkändes av alla, även av kungarna av England.

I dag bor några ättlingar till Bertoleoni fortfarande på ön och ägnar sig åt jordbruk eller restaurangverksamhet. En av dem, Tonino, fortsätter att förklara sig "kung av Tavolara" och driver stolt en restaurang, förutom att fiska, odla och följa med turister som vill upptäcka platsens naturliga underverk.

Advertisement

"Jag är förmodligen den mest oansenliga kungen i världen" skämtade han i en BBC-intervju, i flip-flops och shorts "det är ett privilegium för mig att bo här, vem behöver en krona när du har ett helt palats?" Med tanke på öns skönhet är det faktiskt svårt att inte tro på honom, och man kan bara bli fascinerad av denna underbara och speciella historia, om ett "unikt" rike, fullt med sol,hav och vild natur.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack