x
En gorilla som föddes utan pigment…
De räddar en orange Det här fotografiet från 1894 porträtterar en amerikansk ursprungskvinna med ett fantastiskt leende: något som är ovanligt för fotografier under den tidsperioden

En gorilla som föddes utan pigment på handen påminner oss om hur mycket dessa djur liknar oss

16 Juni 2020 • Av Sara Lindbladh
18.380
Advertisement

Ibland kan det vara svårt att komma ihåg att även vi människor i grund och botten är djur i alla avseenden. Det är sant: vi är otroligt välutvecklade och intelligenta varelser, kapabla - på gott och ont! - att utföra handlingar som på ett otvetydigt sätt skiljer oss från jordens andra organismer.

Trots det är det först när vi ställs inför bevis på några av de mest uppenbara likheterna som vi bäst inser hur mycket vi liknar de andra representanterna för djurriket. Som i fallet med apor, från vilka vi som bekant härstammar. Ett foto visar bättre än tusen ord vad vi menar med detta.


Det handlar om en bild delad av Atlanta Zoo, som snart spreds över världen. Den visar visserligen inget nytt, men den synliggör drag som verkligen ligger nära våra. En gorilla vid namn Anaka firade under 2019 sin sjätte födelsedag på det amerikanska zoo:t. De anställda anordnade en liten fest för detta speciella tillfälle, under vilket det togs mycket foton. 

Många användare på Facebook kunde inte hålla tillbaka sin förvåning när de såg vissa detaljer hos gorillan. Faktum är att primaten föddes med en särskild egenskap, en brist på pigment på handen. Närbilden på hans hand visar tydligt denna detalj: Anakas hand är verkligen lik en människas, med naglar iställer för klor.

När man tittar på den inser man hur imponerande likheten är. Det blir, på så här sätt, uppenbart att de drag vi delar med primaterna, på en genetisk, intellektuell och estetisk nivå, verkligen är många. Våra genetiska sekvenser är, enligt flera studier, lika till cirka 98 %.

Enligt de ansvariga på zoo:t har gorillan dessutom ett sinnelag som gör att han skiljer ut sig med beteenden som är "mänskligare" än normen. Sammanfattningsvis: med ett enkelt foto har denna "släkting" påmint oss om hur annorlunda och hur lik den är oss!

Tags: DjurMärkligtOtroligt
Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack