Matematisk uppgift: kan du gissa vad det sista talet är på rekordtid?

av Titti Carlberg

24 April 2024

Advertisement

Är du bra, men framför allt snabb, på att utföra matematiska beräkningar i huvudet? Detta logiska quiz kan avslöja om du är det, samtidigt som du testar din förmåga att upptäcka den "hemliga kopplingen" mellan siffror som inte verkar ha något gemensamt. Tester som involverar resonemangsförmågan testar specifika kognitiva färdigheter och hjälper dig att vässa dem: att delta är inte bara roligt, utan också som en liten och användbar hjärnövning som, om den utövas konsekvent, kan leda till oväntade resultat. Vill du försöka?

Advertisement

Quiz, pussel och kognitiva färdigheter

Det finns många sorters tester och frågesporter online, som fascinerar användare varje dag. Många människor älskar att utmana varandra och göra utmaningen mer stimulerande, andra provar på det självständigt och jämför sedan sina resultat med andras. Det viktiga är att inte ge upp innan man konsulterar lösningen och göra sitt bästa för att komma fram till det rätta svaret: oavsett vilken typ av utmaningen du ställs inför är syftet just att visa all den koncentration som är möjlig under en extremt begränsad tid.

Genom att träna dagligen kommer du att kunna utveckla och förfina färdigheter relaterade till kritiskt och lateralt tänkande, kreativitet och fantasi, visuell förmåga och observationsförmåga, samt resonemang och logik. Sakta men säkert kommer du att märka att resultaten blir alltmer tillfredsställande efter hand och att det kommer att gå snabbare att identifiera frågans svar: mental hastighet är en anmnan grundläggande egenskap som du måste ta med dig i fältet, vilket kommer att vara avgörande.

Advertisement

Matematisk test: vilken siffra är det som saknas?

Curioctopus

Låt oss nu gå vidare till dagens utmaning som, som du kan se består av siffror. I en tabell, uppdelad i tre kolumner och fyra rader finns olika siffror. Den sista längst ner till höger är dock den mystiska: du måste naturligtvis sätta ett ansikte på det okända och lista ut vilken siffra det är som ska finnas i rutan. Hur?

För det första, om du är bekant med dessa sorters tester, vet du att det finns en "dold" koppling mellan siffrorna, även om de inte verkar ha något gemensamt. Förmågan är just att förstå hur de ansluter till varandra och därför den underliggande mekanismen. Först när du har förstått det är det möjligt att lista ut den rätta siffran. Men se upp: det finns ett par villkor för att klara testet. Den första är att kunna lista ut svaret på bara 7 sekunder. Det andra är att ge upp tanken på att använda miniräknare: beräkningen måste göras i huvudet (och därför måste du utföra olika uträkningar, vilket var lätt förutsägbart).

I vilket fall som helst, om du när de 7 sekunderna har passerat inte har kommit fram till något svar, stressa inte: du kan ta dig den tid du behöver för att resonera. Du kan starta ditt tidtagarur nu och när du vill är det bara att skrolla ned för att se det rätta svaret.

Det rätta svaret på den matematiska utmaningen: här är det saknade talet

Curioctopus

Och här är vi vid det rätta svaret på uppgiften: det saknade talet är 158. Förklaringen är följande: sampelet mellan siffrorna gäller kolumnerna och går nedifrån och upp. Från den första har vi 5, 9, 13 och 112. Operationen som ska utföras är 13x9-5. Svaret blir då 112. Detsamma gäller den andra kolumnen 14x10-6=134.

Det säger sig självt att för den tredje kolumnen är svaret 15x11-7=158.

Lyckades du komma fram till rätt svar?

Advertisement