Logiskt och kreativt pussel: klarar du korrigera denna ekvation genom att bara flytta tre tändstickor?

av Titti Carlberg

22 April 2024

Advertisement

Gillar du logiska utmaningar? Detta spel kan vara det du söker: ett pussel som kan tyckas vara enkelt, men som inte alla har lyckats lösa. Även om de kan verka som bara ett roligt tidsfördriv, har dessa roliga utmaningar en oanad funktion: den att träna sinnet att ta sig an alternativa vägar, utveckla kritiskt tänkande och, framför allt förfina resonemangsförmågan. Den tillgängliga tiden är vanligtvis väldigt kort, och denna är inget undantag. Så om du känner dig nyfiken och sugen på att testa dig själv, är det bara att fortsätta läsa.

Advertisement

En kreativ utmaning som testar din logik

Freepik

Det finns många olika sorters quiz: vissa är användbara för att stimulera fantasi och kreativitet, andra för att testa visuell förmåga och några för att testa logiska färdigheter. De kognitiva funktionerna som är involverade kan varieras och, utan att man inser det, att ägna lite tid varje dag till dessa frågesporter är att som att göra ett litet gympass för sinnets muskler.

Faktum är att det inte bara är kroppen som behöver träning, utan även hjärnan behöver stimuleras och tränas, även med små tidsfördriv som dessa. Om du spelar i sällskap och utmanar dig själv med andra användare kan det till och med bli roligare. Men låt oss nu komma till utmaningen i fråga, vars huvudföremål är ofarliga tändstickor: hur bra är du på matematik? Du kanske måste fräscha upp några av de grundläggande beräkningarna och använda lite fantasi för att klara uppgiften, men allt beror på tid och framför allt på logik!

Advertisement

Huvudbry med tändstickor: lös ekvationen på bara 3 drag

Curioctopus

Då var det dags: på bilden ser du några tändstickor arrangerade på ett sådant sätt att de bildar en ekvation. Uträkningen är dock fel: på sättet den presenteras ger operationen fel svar: 5-8=0
Rätt svar borde bli -3, men det är inte det som är frågan. Det du ombeds att göra är att göra talet korrekt genom att flytta tre tändstickor. Målet du ska uppnå är att ändra siffrorna på bara tre drag så att svaret på subtraktionen (eller additionen, men du måste bestämma dig för vilken du vill använda) blir rätt.

Hur lång tid har du till förfogande? Minsta möjliga! Ge dig själv så många minuter du behöver, det är ingen brådska, men om du kan göra det på bara 10 sekunder vinner du utmaningen stort: Din hjärna är supertränad! 
Det finns dock flera sätt att få talet rätt och som ett resultat finns det ingen enskild lösning. Efter att ha provat allt och kombinerat logik och kreativitet, skrolla ner för att se webbanvändarnas svar.

Lösningen på uträkningen med tändstickor: webbanvändares svar

"Du klarar detta på bara två drag. Flytta tändstickan på vänstra sidan om 8:an för att förvandla - till + och flytta tändstickan på den nedre vänstra sidan av 8:an för att förvandla 0 till en 8. 5+3 =8" skriver en person, medan en annan hävdra att det räcker med ett drag:
"Du kan göra detta genom att ta det övre högra hörnet av 8:an och lägga den längst ner till vänster av 5:an för att förvandla allt till 6-6=0".

Någon annan föreslår "6+3=9", men lösningarna verkar vara många och överväger inte tre drag: hur förvandlade du talet för att göra det korrekt? Vilka tändstickor flyttade du och vilka siffror fick du?

Advertisement