Undervattensutforskare möter en bläckfisk som guidar honom till en oväntad plats på havsbotten: videon

av Titti Carlberg

28 April 2024

Advertisement

Bläckfiskar är väldigt intelligenta djur, kapabla att lösa problem och kommunicera på olika sätt med varandra. Och ibland visar bläckfiskar ännu mer överraskande beteenden, vilket vi kan se i en video som publicerats på Instagram och blivit viral. En undervattensutforskare blir bokstavligen "tagen i handen" av en bläckfisk som vill visa honom något. Men vad?

Advertisement

En bläckfisk tar honom i handen för att visa något: den virala videon

Vid första anblicken verkar bilderna surrealistiska: en enorm bläckfisk sträcker ut en tentakel mot undervattensutforskaren som om den bjuder in honom att följa med. Detta är en inbjudan som är svår att tacka nej till så utforskaren accepterar, följer sin säregna guide och står till slut inför en scen som han aldrig hade förväntat sig. Bläckfisken stannar bredvid en minnessten med ett foto på en ung man och en vit hund.

Scenen känns verkligen surrealistisk, som ett ögonblick av koppling mellan människan och ett marint djur. Bläckfisken kanske ville dela en hemlighet om havet med utforskaren, eller den kanske ser en likhet mellan arter, eller så ville den helt enkelt visa ett konstigt faktum. Under tiden funderade utforskaren på orsaken till detta och om han någonsin kommer att få reda på varför.

Advertisement

"Ett underbart men samtidigt mystiskt möte, nästan magiskt": kommentarerna på berättelsen om bläckfisken

onebreathdiver/Instagram

Jules Casey, delade sin berättelse i tre olika reel på Instagram, med foton och bilder på bläckfisken som guidade honom mot gravstenen med den unge mannen och hunden. Och webbanvändarnas reaktion lät inte vänta på sig, många av människorna rycktes med av skönheten och mystiken i detta möte. En person skriver "bläckfisken kanske kände igen honom som människa, liknande mannen på minnestenens fotografi." En annan hedrar bläckfiskens långsamma fart "den rörde sig långsamt för att du skulle se den hela tiden medan den vägledde dig": det verkar faktiskt som om bläckfisken ville bli följd. Slutligen är det en som skriver "Ett vackert och mystiskt, nästan magiskt möte: jag uppskattar att du håller platsen hemlig".

Resten av berättelsen: en otrolig plats att utforska

Berättelsen om Jules och den guidande bläckfisken slutar dock inte här. Det återstår att förstå varför det finns en minnessten med en ung man och en hund på havsbotten. Undervattensutforskaren fortsatte sitt sökande och efter flera veckor fick han äntligen veta orsaken till existensen av den nästan overkliga platsen.

Det skulle vara en del av en stig som kallas Lorenz's Loop, tillägnad Lorenz, mannen på fotografiet. Undervattensstigen innehåller många fynd kopplade till honom, en plats som bläckfisken säkert känner till mycket väl.

Kort sagt, Jules möta med bläckfisken verkar vara mycket mer än en enkel historia att berätta. Faktum är att utforskarens upplevelse påminner oss om hur skönheten i den marina världen går hand i hand med dess mysterium. För att inte tala om bläckfisken som, efter att ha tagit Jules i handen, vägledde honom att upptäcka Lorenz-minnesstenen, för att sedan försvinna direkt.

Advertisement