Han tror att det bara är en krypande insekt men när han närmar sig den upptäcker han att det inte är det: "evolutionen har spelat den ett spratt"

av Titti Carlberg

07 April 2024

Han tror att det bara är en krypande insekt men när han närmar sig den upptäcker han att det inte är det: "evolutionen har spelat den ett spratt"
Advertisement

Det är ingen ovanlighet att man kan stöta på olika sorters djur vid ett stopp, vid vägkanten eller vid sidan av en flod. Vanligtvis handlar det om varelser som inte är svåra att känna igen: en hund, en katt, en ekorre och så vidare. Men det kan dock hända att man stöter på överraskande djur, som trotsar en logisk känsla dikterad av vana. Vi känner alla till ormar och ödlor, men vad händer om man råkar stöta på en varelse som ser ut som en hybrid? En video som nyligen blivit viral visar detta.

Advertisement

Han ser en ovanlig "orm" som går på två tassar: den virala videon

Vi befinner oss framför solnedgången, nära en väg, och Héctor Franz ser något konstigt och på något sätt ovanligt. Han har precis tillräckligt med tid för att plocka fram sin smartphone för att spela in hela scenen: en liten varelse som ser ut som en orm, men med någor konstigt. Faktum är att den, nära sitt huvud, har två små tassar som gör att den kan ta sig framåt, de liknar dock två händer. Rörelsen är alltså inte en av de vanliga smidiga: den är inte snabb som en ödla, inte heller slingrande som en orm, men den är effektiv.

När man tittar på videon är det naturligt att man undrar vad det är för konstig varelse. Djuret är på samma gång bekant och obekant, den är inte lätt att katagorisera. Lyckligtvis hjälper rubriken till videon, som lyder: "idag mötte jag en masködla, Bipes biporus, som korsade vägen i solnedgången".

Advertisement

"Den har glömt att utveckla sig" och andra kommentarer på den virala videon

"Den har glömt att utveckla sig" och andra kommentarer på den virala videon

hectorfranz/Instagram

Samma känslor som vi nämnde i början kan också hittas i kommentarsfältet. Många såg videon och kommenterade därefter: vissa med humor och andra som erkände sin rädsla inför det okända. En person skriver till exempel att den här konstiga ödlan "glömde att utveckla sig": vem vet vad den kunde ha blivit.

En annan bekräftade "detta är det konstigaste jag någonsin sett... men jag älskar den". I en kommentar ligger fokus mer på ödlans små ben, som "gör absolut ingenting men ändå allt". Detta är trots allt "paradoxen" för den mexikanska masködlan.

Slutligen fanns det också plats för en webbanvändare som är livrädd för upptäckten: "om jag skulle stöta på den här saken i verkligheten skulle jag börja gråta av absolut rädsla". Och hon är inte ensam om det.

Vad är en masködla och varför verkar den så konstig?

Låt oss från början klargöra att namnet härrör från grävvanorna hos dess underliga ödlor: i praktiken gräver de vanligtvis i marken med huvudet för att söka skydd och vila. Men den mest sällsynta egenskapen hos denna varelse är utan tvekan kombinationen av den ormliknande kroppen och de två framtassarna, som den också använder för att gräva hål.

Det unika med de två små tassarna och den ormliknande kroppen är på grund av en anpassning för livet under jord. Kroppens form gör att vattenförluster i torra miljöer minimeras, samtidigt som färgen är perfekt för attack- och försvarskamouflage. Bipes biporus kanske inte vinner ett pris som det vackraste eller mest charmiga djuret, men det går inte att förneka att detta är en framgångsrik evolutionär anpassning. Dess existens bekräftar detta, mycket mer än vår förvåning.

Advertisement