Enligt en ny undersökning går de flesta människor och lägger sig för sent och får inte tillräckligt med sömn

av Titti Carlberg

30 Mars 2024

Enligt en ny undersökning går de flesta människor och lägger sig för sent och får inte tillräckligt med sömn
Advertisement

En undersökning har spårat vuxnas sömnvanor och upptäckt att en oroande stor andel människor inte går och lägger sig före midnatt. Vad innebär denna vana?

Hur många sover minst 7 timmar per natt?

Hur många sover minst 7 timmar per natt?

Fre

Undersökningen som utfördes av Yahoo News/YouGov, visade att 25% av amerikanarna fortfarande är vakna efter midnatt, medan 17% går och lägger sig runt den tiden. Detta skulle inte vara något att oroa sig för om larmet inte skulle ringa tidigt nästa morgon. Men i de allra flesta fall är tidpunkten för att kliva upp för att gå till jobbet oundviklig och kommer vanligtvis för tidigt, jämfört med när man somnar.

Medvetenheten om att vi behöver minst 8 timmars sömn per natt för att "fungera på rätt sätt" är nu utbredd, även om en studie har förklarat att mängden sömn varje individ behöver är subjektivt och kan bero på genetik och personlig biorytm.

De flesta vuxna behöver i vilket fall som helst minst 7 timmar sömn per natt för att kunna möta följande dag med rätt energi, men detta behov verkar inte respekteras tillräckligt. Undersökningen involverade 1.482 amerikanska vuxna av vilka de flesta rapporterade att de sov mindre än 7 timmar per natt.

Advertisement

51% vuxna människor somnar väldigt sent

Även om 38% uppgav att de sover 7-8 timmar i genomsnitt per natt erkände andra 38% att de sover ungefär 5 till 6 timmar. 13% sa att de sover mindre än 5 timmar och endast 8% av de intervjuade sover mer än 8 timmar. 4% kunde inte svara, medan 5% gick till sängs runt 20:00. För 9% är den idealiska tiden 21:00, för 1% är den 22:00 och 20% somnar runt 23:00. 

Sammanfattningsvis visar det att 51% av människorna inte somnar före midnatt.

En intressant aspekt av undersökningen handlar om att yngre vuxna, till skillnad mot vad man kanske förväntar sig, somnar tidigare än äldre. Faktum är att 20% av människor mellan 18 och 29 år brukar somna runt 23-tiden.

De som når midnatt eller överskrider är de som tillhör åldersgruppen 30-44 år (26%), 45- 64 år (26%) och de över 65 år (24%).

Om det för personer som är pensionärer eller som av någon anledning inte behöver gå upp tidigt på morgonen inte är ett problem, kan det bli ett för alla de andra.

 

Vikten av kvalitetssömn

Vikten av kvalitetssömn

Freepik

Kvalitetssömn är oundvikligen kopplad till dess varaktighet, även om individuella behov kan skilja sig såväl som dygnsrytmerna. Experter rekommenderar att man upprättar adekvata sömnrutiner och undviker att underskatta de möjliga effekterna av för lite sömn. För lite sömn kan framför allt äventyra koncentrationen som krävs för att utföra vissa dagliga aktiviteter, men också reflexerna och andra färdigheter relaterade till den kognitiva sfären. Att sova mindre än man behöver kan dessutom påverka ens humör.

Men berör detta bara USA eller är det ett utbrett fenomen? Med tanke på de alltmer frenetiska rytmerna i vardagen, den lilla tid som finns tillgänglig för att slutföra dagens alla uppgifter och de kontinuerliga stimulanserna som ny teknik erbjuder oss (blått ljus från skärmen kan stimulera sinnet och fördröja sömnen), är det lätt att föreställa sig att många kanske väljer att gå och lägga sig sent, för att kunna ge sig själva ett par timmars mental fritid efter en lång och hektisk dag.

Det kan dock vara lämpligt att avstå från vissa åtaganden under dagen eller surfa för mycket på internet på kvällen i kraft av en extra timme eller två av sömn: helgen är inte tillräcklig för att ladda energin, det gäller att ta tillfället i akt under alla dagar i veckan.

Advertisement