Mannen hittar några märkliga sandkulor på stranden, när han förstår vad det är kan han inte hålla tillbaka sin förvåning

av Titti Carlberg

26 Mars 2024

Mannen hittar några märkliga sandkulor på stranden, när han förstår vad det är kan han inte hålla tillbaka sin förvåning
Advertisement

Några märkliga och misstänksamma "kulor" av sand hittades på en thailändsk strand: var kommer de ifrån och varför låg de där? Du kommer att bli väldigt förvånad när du får reda på svaret.

Advertisement

Sandkulor på stranden, vad handlar det om?

Man kan hitta precis vad som helst på stranden: snäckor med de mest suggestiva färger och former, stenar och skräp från havet, föremål som återförts till stranden och - tyvärr - även avfall. En badgäst fann sig dock beundra något verkligen konstigt: en stor grupp perfekta runda kulor av sand, som fascinerade honom så pass att han närmade sig för att spela in dem med sin smartphone.

Runt det som ser ut att vara ett cirkulärt hål i sanden kan man tydligt se många små sandkulor som väcker en viss förvirring: vad är det och framför allt hur bildades de? Först när kameran zoomar in på det stora antalet kulor inser man med häpnad närvaron av "någon", eller rättare sagt den som är direkt ansvarig för dessa bisarra formationer.

Advertisement

Sandbubbelkrabba, en riktig konstnär

Sandbubbelkrabba, en riktig konstnär

oliver.travelling/Instagram

Det är en liten krabba som på avstånd kan förväxlas med en av de kulor den skapar, som är något större än dem och nästan i samma färg. Men varför skapar denna lilla varelse så många sandkulor på en strand i Phuket, Thailand? Det är faktiskt inte så ovanligt att lägga märke till dessa formationer i detta område, bredvid små hål i den vita sanden. Detta beror på att sandbubbelkrabban är en riktig konstnär som gillar att skapa små gyllene kulor.

Även om den är svår att se på grund av dess ringa storlek, drygt en centimeter, avslöjas dock dess närvaro av "sandkulorna" som den outröttligt skapar. Anledningen? Sökandet efter mediofauna, eller mat. Dessa krabbor förgriper sig på det mikroskopiska livet som gömmer sig i den våta sanden, tar sandkornen i munnen med en imponerande hastighet för att livnära sig på organismerna och slänger resten av sanden som ett rullat avfall. Genom att skapa dessa kulor kan den lägga undan en del av sand som redan har inspekterats utan att söka igenom samma gång på gång.

Sandbubbelkrabban har erövrat webben

Sandbubbelkrabban sållar igenom varje enskilt korn som är upp till en meter från dess håla, som därför omges av dessa mikrokulor. När tidvattnet sjunker och fuktig sand blir tillgängligt för dem, arbetar dessa varelser snabbt för att hitta mat och återvänder sedan till sina hålor när vattnet stiger. Klippet som delas på Instagram visar en närbild i aktion, vilket lockar tittarnas förvåning i kommentarfältet. 

Många undrade varför den formar sanden till kulor och någon hade svaret redo: "I grund och botten är kulorna en biprodukt av krabbornas småätande. De äter inte sanden, utan siktar den genom botten av någon form av anpassad mun, filtrerar ut alla mikronäringsämnen som högvattnet för med sig och lämnar på stranden". Andra är bokstavligen erövrade av scenen: "Jag slösade bort flera timmar av min dag genom att titta på dessa fascinerande varelser! Så många kulor!" skrev någon och flera andra håller med. "Ge den priset för månadens bästa prestation", "Jag såg krabban skapa kulor i en hel timme...".

Kort sagt, en riktig fascinerande föreställning som få har sett live!

Advertisement