Arkeologer upptäcker flera förhistoriska platser med hällkonst från för 2000 år sedan: de finns i Brasilien

av Titti Carlberg

18 Mars 2024

Arkeologer upptäcker flera förhistoriska platser med hällkonst från för 2000 år sedan: de finns i Brasilien
Advertisement

Det är sällsynt att vi pratar om amerikanska kontinenten före européernas ankomst, och dessutom så finns det inte många vittnesmål därifrån. Men lyckligtvis har 16 arkeologiska platser nyligen upptäckts i Brasilien som innehåller exempel på hällkonst som är cirka 2000 år gammal. En extraordinär upptäckt för Sydamerikas historia.

Advertisement

16 arkeologiska platser i den brasilianska delstaten Tocantins, halvvägs mellan skog och savann

16 arkeologiska platser i den brasilianska delstaten Tocantins, halvvägs mellan skog och savann

aduarteweb/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0 DEED

Vi befinner oss i delstaten Tocantins, i centrala norra Brasilien, ett område som nyligen har påverkats av viktiga arkeologiska upptäckter. Faktum är att det finns många platser registrerade av IPHAN, det nationella institutet för historiskt och konstnärligt arv. Till dessa kommer också de 16 platser som innehåller exempel på hällkonst och som ligger i Jalapão Park, alla på kort avstånd från varandra.

Även om spår efter människor går tillbaka till för omkring 12.000 år sedan, avslöjar 2000 år gamla bevis vikten av området som en övergång mellan Amazonasskogen och Cerrado, den stora tropiska savannen i östra Brasilien. Och just denna gränsnatur har gjort Tocantis till en av delstaterna med det rikaste arkeologiska arvet i Sydamerika

Som ofta händer består utmaningen nu i att utsätta de nyfunna platserna för en adekvat undersökning och framför allt bevara dem så bra som möjligt.

Advertisement

2000 år gammal hällkonst i Brasilien: upptäckten

Rômulo Macedo, en arkeolog från det brasilianska institutet, berättar historien om upptäckten och förklarar hur det bland symbolerna, graverade och ritade på klipporna, finns mänskliga fotspår, spår av vilda djur som rådjur och grisar, och himlakroppar. Arkeologen fortsätter:

Förutom närhetsförhållandet är det som förbinder dessa platser återkommande symboler som representeras, vilket visar att skaparna av stenskivorna, i synnerhet graveringarna, delade samma tro.

Arkeologerna har dock inte mycket tur när de studerar innebörden av dessa symboler, men det finns flera rimliga hypoteser. De kan representera ett sätt att mäta tidens gång, skildra särskilda mystiska berättelser eller utgöra försök att kommunicera med andevärlden. Visst, som Macedo påminner oss, är det ett kulturellt uttryck för grupper som delade samma trossystem.

Skydda Jalapãos klippkonst till varje pris

Skydda Jalapãos klippkonst till varje pris

Rômulo Macedo/Iphan - TO

Som vi sa, har de senaste åren sett en ökning av arkeologiska upptäckter i delstaten Tocantins och i synnerhet i Jalapão-parken. Institutioner som IPHAN och arkeologer som Rômulo Macedo kan studera de utgrävda artefakterna och hällkonsten från den brasilianska förhistorien, men de måste skydda dessa platser från den samtida världens hot. Erosion orsakad av vind och vatten, särskilt under extrema klimathändelser som är allt vanligare idag, vandalism och skogsbränder hotar dessa platser, såväl som skogens och savannens ekosystem. I synnerhet hotar myndigheternas avskogning inte bara ursprungsbefolkningen i Amazonas, utan också de arkeologiska bevisen på deras förfäder.

Som vi sa, det är inte ofta vi pratar om amerikansk historia före den europeiska erövringen. Fynd som teckningar och hällristningar som går tillbaka 2000 år kan leda till större medvetenhet om regionens förflutna. I hopp om att veta mer kan hjälpa till att bevara det. 

Advertisement