Ingen ser djuret förrän det rör sig och avslöjar sin närvaro

av Titti Carlberg

01 April 2024

Ingen ser djuret förrän det rör sig och avslöjar sin närvaro
Advertisement

På den här stammen verkar det bara finnas en liten insekt, men det stämmer inte: det finns ett perfekt kamouflerat djur som ingen lyckas lägga märke till. Vilket djur handlar det om?

Advertisement

Lövsvansgecko, Madagaskarödlan

Lövsvansgecko, Madagaskarödlan

wildliferescuers/Instagram

En video som dök upp på Instagram förvånade webbanvändarna, överraskade av åsynen av ett djur som är oslagbar i konsten att kamouflera sig med den omgivande miljön. I det här fallet grenen på ett träd. Detta är lövsvansgecko, en ödla som rör sig under natten i skogarna på Madagaskar och i sydöstra Afrikas öar, i Indiska Oceanen.

Dess namn beror just på svansen som är formad som ett löv och som har en verkligt unik egenskap: vissa arter kan få den att "falla" under farliga förhållanden, för att geckon ska kunna gömma sig bättre och sedan regenerera i lugna stunder. 

Även känd som plattsvansgecko, den har en avlång, tunn, tillplattad kropp och är bland de största ödlorna på vår planet. Färgen varierar beroende på art, men sträcker sig vanligtvis från ljusbrun med gröna nyanser till en mer grå nyans, medan ögonfärgen ofta är guld- eller silvertonade med röda streck.

Advertisement

Lövsvansgeckon fångar insekten

Lövsvansgeckon fångar insekten

wildliferescuers/Instagram

Det är dess färg som är det vinnande vapnet, vilket gör att dessa varelser smälter perfekt in i den omgivande miljön och i skogens nyanser. Trädstammar, grenar och löv är det perfekta skydden för att vila under dagen och för att undkomma eventuella rovdjur. Dess kost är huvudsakligen baserad på ryggradslösa insekter och i klippet som delas på sociala medier kan du observera ett av dessa exemplar in action.

I videon placerar sig en insekt med långa antenner på den till synes tomma trädstammen. Men efter några sekunder fångar något vår uppmärksamhet: lövsvansgeckon visar sig och avslöjar sin närvaro. Först öppnar den ögonen, attraherad av sitt bytes ankomst och direkt efteråt rör den sig med en snabb spurt från stammen för att kasta sig över insekten. Ingen hade lagt märke till hans närvaro, allra minst det stackars ryggradslösa djuret! Det är omöjligt att inte bli fascinerad av denna överraskande varelse, som väckte förvåning på nätet.

Lövsvansgeckon, det är omöjligt att se den

Webbanvändarna strömmade till kommentarfältet i stort antal som uttryckte sin förvåning: "Vilket fantastiskt djur!", "Vilken otrolig kamouflering!", "Detta förväntade jag mig inte!" är det många som skriver, medan någon var tvungen att se filmen upprepande gånger: "Du kan inte lura mig igen! (efter att ha sett filmen 7-8 gånger).".
En annan användare gör en märklig jämförelse "Min flickvän när hon hör ordet 'boba'" som syftar på den asiatiska drinken som erövrat världen, och en annan känner empati med den lilla otursamma: "Om jag var en insekt skulle detta vara min sista promenad!"

"Jag är så nöjd att jag inte såg den" skrev någon, följt av en annan användare: "Jag såg den inte förrän den rörde sig". Men som många påpekade är det ett perfekt kamouflage: lösvansgeckon är inte bara ett skickligt rovdjur med ett suggestivt utseende, utan också en obestridd förkämpe för kamouflage. En annan av naturens fantastiska "magi": hur många skulle inte vilja kunna besitta dess överraskande förmåga.

Advertisement