Undervattensskydd varje 100 km: det märkliga vetenskapliga projektet för att begränsa smältningen av glaciärer

av Titti Carlberg

09 Mars 2024

Undervattensskydd varje 100 km: det märkliga vetenskapliga projektet för att begränsa smältningen av glaciärer
Advertisement

Hur ska vi kunna stoppa den obönhörliga, gradvisa och progressiva smältningen av glaciärer? Ett märkligt projekt föreslår en lösning på detta fruktade fenomen: här berättar vi detaljerat om vad det handlar om.

Advertisement

Undervattensskydd för att förhindra smältningen av glaciärer

Undervattensskydd för att förhindra smältningen av glaciärer

NASA ICE/Wikimedia commons - Public Domain

Smältningen av antarktiska glaciärer verkar vara oundviklig, men forskare arbetar på ett projekt för att försöka bromsa och slutligen stoppa den. För att undvika framtida översvämningar i kuststäder har forskare kommit på en avgjort märklig plan: att bygga enorma undervattensskydd framför inlandsisarna, för att skydda dem från de upphettade havsströmmarna som fortsätter att erodera dem.

Idén handlar specifikt om skapandet av ett 100 kilometer långt skydd förankrad i botten av Amundsenhavet, i Västantarktis. Med en höjd på cirka 200 meter skulle det delvis kunna stävja vattenflödet vid en mildare temperatur som träffar den nedre basen av inlandsisarna, som också eroderas av den varma luften på ytan. Projektet på 50 miljarder dollar kallas "Seabed Curtain" och, om det skulle bli verklighet skulle det förkroppsliga den mest massiva geoengineeringsplanen som någonsin genomförts.

Advertisement

En gardin på havsbotten framför Thwaites-glaciären

En gardin på havsbotten framför Thwaites-glaciären

Alexrk2/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0

Glaciologen John Moore från Lapplands Universitet är en av författarna till studien "Feasibility of Ice Sheet Conservation with Tent anchored to the Seafloor" har bekräftat att "det skulle vara ett gigantiskt projekt".  Moores idé är att i samarbete med University of Cambridge placera skyddet framför Thwaites-glaciärerna, med smeknamnet "domedagsglaciärerna", och Pine Island, som bildar en sorts "kork", som blockerar inlandsisarna bakom dem, vilket hindrar dem från att rinna ut i haven.

Om dessa två glaciärer skulle smälta skulle den globala havsnivån kunna stiga med tre meter. Redan år 2018 föreslog Moore en liknande idé, som innbar att bygga en enorm undervattensvägg. En gardin verkar dock vara en säkrare lösning, eftersom den lätt skulle kunna avlägsnas om dess miljöpåverkan visar sig vara negativ. Nästa steg kan vara att leta efter de mest lämpliga materialen för att skapa skyddet.

Den första prototypen av havsbottensgardinen, hur och när?

Den första prototypen av havsbottensgardinen, hur och när?

NA

Shaun Fitzgerald, direktör för University of Cambridges klimatreparationscenter, en av projektets partner, säger "Vi kommer inte att skapa det med ett enkelt lager tyg och vi letar inte efter ett perfekt tätningsmembran.".

Bland de möjliga hypoteserna finns det att utnyttja luften som en skyddande barriär: ett rör med speciella hål skulle placeras längs havsbotten och pumpa luft inuti den. Luftbubblorna som kommer ut ur hålen kan begränsa inflödet av varma strömmar.

Det är dock nödvändigt att förstå hur saltet i vattnet påverkar flödet av strömmar genom datorsimuleringar som föregick testeterna i engelska floden River Cam. Därefter "kommer vi att börja arbeta i större skala . Vi kan till exempel åka till en fjord i Norge för att bygga en prototyp" säger Moore. I vilket fall som helst, tillägger experten, kommer det att ta flera år innan projektet är klart.

För närvarande svarar smältningen Thwaites-glaciären för 4% av den globala vattennivåhöjningen, med mer än en biljon ton is förlorad under ett nästan kvarts sekel. Undervattensskydd kan, enligt forskarna, vara den enda användbarar strategin för att skydda den, tillsammans med andra glaciärer som håller på att smälta bort.

Advertisement