Forskare har funnit ett sätt att dramatiskt minska kostnaderna för att producera odlat kött

av Titti Carlberg

03 Mars 2024

Forskare har funnit ett sätt att dramatiskt minska kostnaderna för att producera odlat kött
Advertisement

Produktionen av odlat kött har väldigt höga kostnader, men en ny studie kan ha funnit en lösning för att amortera och minska drastiskt på dem. Här berättar vi hur.

Advertisement

Odling av kött till låga kostnader

Kostnaderna för livsmedelsproduktion, när det gäller odlat kött, är definitivt höga. I perspektivet av en hållbar framtid inom detta område verkar det som att en ny teknik har funnit en lösning för att dra ner på kostnaden. Forskare från TUCCA, Center for Cellular Agriculture of Tufts University, har lyckats designa bovina muskelceller som avsevärt kan minska kostnaderna för att producera odlat kött.

Inom området för cellulärt jordbruk, det vill säga, produktionen av kött som erhållits från celler som odlats i laboratoriet och inte från djur, är framstegen anmärkningsvärda och en av dessa gjordes av teamet, ledd av ingenjörsprofessorn David Kaplan, som skapade nötkreaturceller som producerar egen tillväxtfaktor. Tillväxtfaktorer binder till receptorer som finns på ytan av celler och skickar dem en signal som uppmanar till att utvecklas och differentiera sig till mogna celler av olika typer.

Advertisement

De nya nötkreaturcellerna producerar egen tillväxtfaktor

De nya nötkreaturcellerna producerar egen tillväxtfaktor

Cell Reports Sustainability

I studien modifierade författarna stamceller för att få dem att producera sin egen FGF, fibroblasttillväxtfaktor, som sätter igång tillväxtprocessen för skelettmuskelceller. Tufts Cellular Agriculture Commercialization Labs vetenskapliga chef Andrew Stout, som deltog i projektet förklarade:

"FGF är inte direkt ett näringsämne. Det är mer som en instruktion till celler att bete sig på ett visst sätt. Det vi gjorde var att konstruera bovina muskler, stamceller för att producera dessa tillväxtfaktorer och aktivera samma signalvägar.".

Fram till nu har tillväxtfaktorer tillsatts till vätskan i experiment och skapats av rekombinanta proteiner, och sedan sålts av industriella leverantörer. De står för den högsta kostnaden, upp till mer än 90% för produktion av odlat kött: eftersom de inte bevaras under en lång tid i cellodlingsmedier måste de efter några dagar kompletteras igen, vilket ökar slutpriset på produktionen. Det är därför det har en enorm kostnadsfördel att kunna eliminera dem från produktionsprocessen. Men som Stout säger, "även om vi minskar kostnaderna avsevärt finns det fortfarande en del optimeringen att göra för att få dem färdiga för industrin.

Odlat kött till reducerade priser i livsmedelsbutikerna: när?

Odlat kött till reducerade priser i livsmedelsbutikerna: när?

picryl

"Vi märkte en långsammare tillväxt med de konstruerade cellerna, men jag tror att det är ett problem som kan övervinnas."

Denna begränsning kan åtgärdas med olika tillvägagångssätt, till exempel genom att modifiera andra cellulära vägar eller tidpunkten för FGF-uttryck i cellen, men utan att lägga till främmande gener: "Vi modifierar och uttrycker helt enkelt de gener som redan finns" för att uppmuntra tillväxten av bovina muskelceller. Modifieringen av inhemska gener tolereras mer av relevanta regler än tillägg av främmande gener.

Nu återstår det att se om det här tillvägagångssättet även skulle fungera med andra typer av kött, som fläsk, fisk och kyckling. Enligt Stout använder alla muskelceller och många andra typer FGF för att utvecklas, så resultaten bör bli likartade, fast med olika "justeringar".

I vilket fall som helst kommer arbetet med att ytterligare förbättra tekniken fortsätta. "Jag tror att framsteg som detta kommer att föra oss närmare att se prisvärt odlat kött i våra lokala livsmedelsbutiker inom de närmaste åren".

En rejäl vändpunkt för livsmedelsindustrin som färdas på ett mindre slösaktigt och mer ekologiskt spår.

Advertisement