Den här konstnären skapar otroliga tavlor med en unik teknik: han injicerar färg i bubbelplastbubblor

av Titti Carlberg

04 Februari 2024

Den här konstnären skapar otroliga tavlor med en unik teknik: han injicerar färg i bubbelplastbubblor
Advertisement

Känner du till bubbelplast? Detta förpackningsmaterial har blivit nyckeln till framgången för en konstnär av kanadensiskt ursprung, som har förvånat världen med sina konstverk. Låt oss se dem.

Detta är bubbelplast och vad det används till

Bubbelplast uppfanns år 1957, det är luftbubblor inslagna i plast, som ursprungligen var tilltänkt att användas som en innovativ väggtapet. Denna användning visade sig dock inte vara effektiv, så den tilldelades en annan roll: skyddsförpackning för små och stora föremål. Faktum är att bubblorna skyddar varorna under lagrings- och fraktfaserna, och förhindrar att varorna skadas. Men inte bara det: det är perfekt som isolering och är ett ekologiskt material som kan återvinnas. Det är dessutom gjort av en typ av plast, polyeten, som innehåller hundratals luftbubblor placerade på samma avstånd från varandra, som fungerar som stötdämpare, mot just stötar.

Men en målare från Kanada, bosatt i New York, såg en oöverträffad potential i bubbelplast: att göra det till en "canvas" för sina målningar. Bradley Hart har uppfunnit en unik teknik för sina konstverk som har imponerat på hela världen: att använda sprutor för att injicera färg i luftbubblorna. Hans favoritämnen är scener från det verkliga livet, ansikten på kända personer och reproduktion av kända tavlor.

Advertisement

Bradley Hart, konstnären som skapar konstverk av bubbelplast

"Mitt arbete är som en klippbok gjord genom att injicera färg i bubbelplast för att skapa snabba realistiska pixlade tavlor."förklarar Bradley. "Målningarna består både av ögonblicksbilder av kända personer som jag har fotograferat själv eller som har getts till mig och som jag har i min personliga fotosamling, såväl som kraftfulla bilder hämtade från andra källor.".

Konstnären har skapat fler än hundra konstverk med denna innovativa metod. På hans Instagram-konto är det möjligt att beundra honom när han "laddar" sprutorna med akrylfärg från sin palett med 116 färger och fyller bubblorna en efter en med olika nyanser, vilket ger ett resultat som, sett på ett säkert avstånd, verkligen är överraskande. För en tavla använder Hart cirka 1.800 till 2.500 sprutor och det tar 4-5 dagar att fylla dem innan han sätter igång med sitt verk. 

Slutresultatet inkluderar två olika verk: den bubbliga målningen, på framsidan, och ett impressionistiskt verk på baksidan, där konstnärens arbetar med dropparna efter injektionen.

Den samtida pointillism av Bradley Hart, bubbelplastkonstnären

"För att skapa dessa tavlor injicerar jag varje bubbla individuellt med akrylfärg, jag är medveten om utbytet mellan färgen och luften inuti eftersom det ena av dessa två element ersätter det andra. När färg injiceras i en bubbla droppar överskottet ner på baksidan av verket. När det injicerade verket är färdigt, avlägsnas dropparna med kirurgisk precision från plastens baksida som avslöjar ett härlett verk, med en egen betydelse och historia. Sett tillsammans verkar bitarna involvera den andra och betraktaren blir en observatör av ett verkligt förhållande mellan de två.".

Hart har framkallat den klassiska pointillismen från 1800-talet genom att blanda den med de senaste digitala pixlarna, och gett liv åt en sorts "samtida pointillism". Med denna teknik avser konstnären att förkroppsliga det moderna samhällets plastiska natur.

"99% av allting vi använder är gjort av plast ett ämne som härrör från råolja. De flesta konsumtionsvaror är gjorda av gjuten plast och tillverkas genom massproduktion. Injekteringsprocessen är komplex och tidskrävande, vilket framhäver ironin i att applicera känslig fysisk konst eller ett massproducerat material och plastens oförstörbara natur jämfört med bubbelplastens bräcklighet."

Hur föddes idén att skapa konstverk i bubbelplast?

Idén att använda bubbelplast för att skapa otroliga tavlor föddes genom att observera några vakter på ett museum som förbjöd besökare att röra konstverken. Efter en personlig utställning i New York bestämde sig Hart för att använda bubbelplasten som blev över från den som användes för att slå in hans konstverk och gav liv till sitt första experiment, "Fulfilling My Creator's Intended Purpose", som hyllar den ursprungliga idén att använda den som en väggtapet och samtidigt förvandla dess användning som ett skyddande material för konstverken till ett konstverk.

bradleyhartnyc/Instagram

bradleyhartnyc/Instagram

Men det finns en annan viktig betydelse som Hart reflekterar i luftbubblorna: även om vi alla lever i en bubbla, som representerar vår egen lilla värld, kan vi inte vara helt ensamma. "Jag skämtar med folk som säger att jag lever i en bubbla, vi väljer själva vem vi vill släppa in i vår cirkel. Men vi är tyvärr tvungna att skapa mikrobubblor. Men gissa vad? När alla dessa mikrobubblor sammanförs bildar de en vacker målning."

Vad tycker du om hans otroliga konstverk?

Advertisement