Den här japanska ön vimlade en gång i tiden av människor och gruvor: idag är den helt övergiven

av Titti Carlberg

31 Januari 2024

Den här japanska ön vimlade en gång i tiden av människor och gruvor: idag är den helt övergiven
Advertisement

Har du någonsin hört talas om Hashima Island? Denna lilla bit av världen ligger inte långt från den Japanska kusten och den har en väldigt speciell historia. Låt oss upptäcka den tillsammans.

Hashima, Japans mest kända övergivna ö

Hashima, Japans mest kända övergivna ö

kntrty/Flickr

Det finns många övergivna platser runt om i världen, som tack vare sitt utseende och sitt förflutna antar en verkligt suggestiv charm. I det här fallet talar vi om Hashima, en liten japansk ö som ligger cirka 20 km från Nagasakis kust, även kallad Gunkanjima, eller "krigskeppet" på grund av dess form, förr i tiden även känd som "ön utan grönska" eftersom den bara är full av betong. Ursprungligen, i slutet av 1800-talet, exploaterades ön för att utvinna kol och antalet invånare ökade tillsammans med efterfrågan på fossilt bränsle.

Denna plats upplevde sin guldålder på 1950-talet, när befolkningen nådde upp till 5000 invånare, vilket gjorde den till en av de mest bebodda öarna i världen. När efterfrågan på kol började avta och gruvorna stängdes en efter en på 1970-talet, genomgick Hamisha ett gradvis övergivande, vilket blev definitivt 1974. Först vid den tidpunkten, utan någon mänsklig aktivitet lämnades den åt sig själv, började ön täckas av grönska.

Dess dimensioner är verkligen små, den är 150 meter bred och 400 meter lång, och även om den idag har ett störande spökligt utseende, upplevde den en gång i tiden stor aktivitet. Idag är det den mest kända av de 505 obebodda öarna i staden Nagasaki.

Advertisement

Kolgruvorna i Hashima

Kolgruvorna i Hashima

Jordy Meow/Wikimedia commons - CC BY 3.0

Dess liv och rörelse började exakt år 1887, året då en undervattenskolfyndighet upptäcktes på cirka 200 meters djup. Två år senare hade två vinkelräta tunnlar redan byggts för att nå havsbottengruvan. Detta markerade början på en minst sagt välmående period och 1916 producerade Hashima 150.000 ton kol. Tillsammans med befolkningen började ön att hysa fler och fler strukturer och byggnader, som gradvis blev många.

Från och med det ögonblicket ökade efterfrågan på kol avsevärt och arbetet i gruvorna blev alltmer idogt och hårt. Många familjer bestämde sig för att flytta till ön, som erbjöd arbetarna ett bra ekonomiskt bemötande, även om skiften var extremt tröttsamma. Den ökande tätheten ledde till konstruktion av byggnader för arbetarna, gjorda av armerad betong och med enkla lägenheter, bestående av ett rum med ett fönster, vilket inte gav någon som helst komfort. Det var just under 1917 som den mest imponerande byggnaden i Japan byggdes, bestående av nio våningar och belägen på ön.

Smeknamnet "utan grönska" är kopplat just till detta ögonblick, då utrymmet för vegetation definitivt ockuperades av den imponerande byggnaden.

Hashima Island, från dess gyllene år till dess förfall

Hashima Island, från dess gyllene år till dess förfall

Hisagi/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Senare byggdes också flera butiker, tennisbanor, två skolor, ett sjukhus, en helgedom, barer, en swimmingpool och till och med ett kasino på Hashima. Invånarna behövde inga fordon för att ta sig från ett ställe till ett annat, med tanke på öns lilla storlek. Dessutom hindrade förekomsten av byggnader och den höga befolkningstätheten användning av bilar.

1941 nådde kolproduktionen 410.000 ton per år, tills Hashimas nedgående spiral började med starten av OPEC, Organisationen för oljetransporterande länder. Faktum är att kol ersattes med råolja som erhölls från fyndigheter och sedan bearbetades. Vid det laget började gruvorna på ön stängas en efter en, arbetarna flyttade någon annanstans och som redan nämnts skedde det slutgiltiga övergivandet 1974.

Sedan år 2002 är ön Nagasakis egendom och sedan 2009 kan den besökas av turister, men ett säkerhetskontrakt måste undertecknas. Sex år senare skrevs den in på UNESCO:s världsarvslista.

Ett Hashimabesök var bakgrunden till en James Bond-film

Ett Hashimabesök var bakgrunden till en James Bond-film

Sreejithk2000/Wikimedia - Public Domain

Det är dock inte möjligt att besöka Hashima på egen hand: efter avgång från Nagasakis hamn når turisterna platsen med privata kryssningar för att se de övergivna byggnaderna i en guidad tur som varar en timme, överfarten tar 30 minuter, både på dit- och hemresan. Även om det är möjligt att gå in i vissa byggnader är tillträde inte tillåtet i alla.

Om du tycker att denna plats har något bekant över sig, kanske du har sett den på bio: dess dystra atmosfär var bakgrunden till filmen Skyfall, inspelad 2009: mötet mellan huvudpersonen James Bond och antagonisten Raoul Silva filmades i Hashima. Genom hela filmen kan man se de gråa och övergivna byggnaderna.

Även om det idag är en spökö, har denna japanska destination inte glömts bort: den besöks varje år av många turister, som beundrar dess utseende, vilket har lämnats exakt som det en gång var. Och skulle du vilja besöka världens minsta men suggestiva plats?

Advertisement