Hur fungerar trådlösa hörlurar? Allt du behöver veta om dessa praktiska enheter

av Titti Carlberg

01 Februari 2024

Hur fungerar trådlösa hörlurar? Allt du behöver veta om dessa praktiska enheter
Advertisement

Den stora spridningen av smartphones har lett till mer praktiska, användbara och avancerade tillbehör. Bland de senare är det kanske de trådlösa öronsnäckor som är de som används mest, även kallade true wireless earphones. Det är små, helt trådlösa öronsnäckor med vilka vi kan lyssna på musik, prata i telefonen och styra röstassistenter. Bakom den uppenbara enkelheten hos dessa enheter finns ett tekniskt universum som är värt att utforska ytterligare.
Kort sagt: hur fungerar trådlösa hörlurar? Och var kommer Bluetooth in i bilden? Låt oss ta reda på det tillsammans!

Advertisement

Vad är trådlösa earphones och vad är de till för?

Vad är trådlösa earphones och vad är de till för?

Pexels

Trådlösa earphones eller TWS-hörlurar, är det senaste tillskottet till en lång rad ljudtillbehör. De är små högtalare som påminner om de trådbundna hörlurarna från det förflutna, med skillnaden att det inte finns någon sladd, vilket leder till att de fått namnet true wireless earphone. De senaste årens tekniska inovation har också gjort det möjligt att eliminera kabeln som kopplade ihop de två öronsnäckorna, tack vare en särskilt intressant operation.

Det är inget mysterium att tru wireless earphones idag representerar det perfekta ljudtillbehöret för en smartphone, till och med mer än Bluetooth-hörlurar. Om de sistnämnda tenderar att helt täcka huvudet, eftersom de ofta är tunga, är trådlösa öronsnäckor små och lätta. Det är lätt att ha dem i väskan eller fickan och samtidigt erbjuder de en lång hållbarhetstid, vilket gör dem perfekta att ta med sig när man ska vara hemifrån en hel dag. Dessutom låter de oss lyssna på musik från mobiltelefonen utan kabel, men också att prata i telefonen vilket gör att händerna är fria. Dessa true wireless earphones är det perfekta tillbehöret, men hur fungerar de?

Advertisement

Hur fungerar true wireless earphones?

Hur fungerar true wireless earphones?

Pexels

På ytan verkar trådlösa öronsnäckor väldigt enkla. Det är öronsnäckor som, när de väl tagits ur sitt fodral, ansluter direkt till mobiltelefonen, nästan som av magi. Men saker och ting är uppenbarligen mer komplext än så. Så hur fungerar true wireless earphones

Nyckeln till dess funktion är Bluetooth, en form av trådlös radiosändning, perfekt för att koppla ihop ett par av enheter över korta avstånd. Det stämmer, på samma sätt som Bluetooth-hörlurar och ens telefon. Men det finns ju två trådlösa öronsnäckor: hur fungerar de?

Om anslutningen för ett par vanliga Bluetooth-hörlurar är mellan enheten och telefonen, blir saker och ting lite mer koplicerade för true wireless earphones. Faktum är att en initial Bluetooth-anslutning upprättas mellan smartphonen och endast en av de två öronsnäckorna, kallad "master". Därefter upprättas en andra anslutning mellan de båda snäckorna för att synkronisera det utgående eller inkommande ljudet. Öronsnäckan som är master tar hand om allt, hanterar anslutningen till den andra snäckan och låter dig lyssna på musik eller prata i telefonen utan fördröjningar.

För- och nackdelar med trådlösa öronsnäckor

För- och nackdelar med trådlösa öronsnäckor

Freepik

Det går inte att förneka att true wireless earphones är extremt bekväma. De erbjuder en total rörelsefrihet, vilket gör dem perfekta när man sportar. Förutom komforten, förutsatt att de inte faller ur örat, har dessa trådlösa öronsnäckor också fler avancerade funktioner för dagligt bruk. Är det för mycket oväsen i tunnelbanan? Det finns brusreducering från omgivande ljud. Vill du inte ta upp mobiltelefonen från fickan? Du kan aktivera röstassistenten för att ringa ett telefonsamtal. Vill du använda din smartphone och laptop samtidigt? Vissa modeller kan anslutas till båda samtidigt.

Naturligtvis finns det också nackdelar med true wireless earphones, som med all teknik: 

  • För det första beror autonomin på de små batterierna i varje snäcka och laddningsfodralet: det är inte tillräckligt;
  • För det andra beror ljudkvaliteten mycket på hur mycket du spenderar, och dessa öronsnäckor kostar ofta mer än vanliga Bluetooth-hörlurar;
  • Slutligen kan Bluetooth-anslutningen utsättas för olika störningar, men det gäller alla enheter som har denna teknik.

Vi lever dock på platser som är fulla av radiovågor: om man tänker efter är det redan mycket att kunna lyssna på musik, utan fördröjningar, sitta på ett höghastighetståg, inne i en tunnel utan några sladdar. Det är inte dåligt.

Advertisement