Vinet som de gamla romarna producerade hade detta utseende, färg och smak: det avslöjar en studie

av Titti Carlberg

24 Januari 2024

Vinet som de gamla romarna producerade hade detta utseende, färg och smak: det avslöjar en studie
Advertisement

Är du nyfiken på vilken smak, färg och lukt vinet hade under romartiden? Arkeologer avslöjar det nu för oss tack vare en studie av gamla vinkaraffer.

Advertisement

Forntida romare, vinkännare och vinproducenter

Forntida romare, vinkännare och vinproducenter

Cambridge University

Just under det välmående Romariket fanns en växande och progressiv kunskap om vin, som fick ett allt viktigare värde och en ledande roll. Med tanke på de antika romarnas passion för gudarnas dryck, har vetenskapen länge undrat hur vinet de producerade smakade, utan att kunna upptäcka vad dess distinkta arom var, upphällt i terrakottakaraffer, reserverat för de lägre samhällsklasserna. En ny studie har dock lyckats i detta syfte, och äntligen upptäckt hur vinet som gladiatorer och kejsare drack smakade.

De gamla romarna var, som vi vet, stora beundrare av vin och de föraktade absolut inte denna alkoholhaltiga dryck, så pass att de gjorde drickandet av den till en konst. Faktum är att det är just dem vi är skyldiga ett tack för utvecklingen av metoder och tekniker för vinproduktionen, som bevittnas i många klassiska texter: från Horatius till Plinius, från Palladio till Vergilius, och många författare har nämnt detta tema i sina dåtida skrifter. Uppenbarligen skilde sig de antika romarnas vin inte så mycket från vissa av dagens, särskilt de som jämförts med de i Georgien idag

Den mest utbredda vinframställningstekniken som har använts i århundraden innebär att låta druvorna jäsa inuti en stor kruka, en dolio, under markytan som bara lämnar "huvudet" exponerat. Denna behållare användes för att göra vin, lagra och konservera drycker.

Advertisement

Färg, doft och smak på vinet som producerades av de antika romarna

Färg, doft och smak på vinet som producerades av de antika romarna

Cambridge University

Lukten av dessa drycker liknade den hos rostat bröd, medan smaken kunde vara både rejält kryddig eller lätt kryddig, med en smak som påminde om hasselnötter och frukt, tack vare jäsningen av tanniner, som finns i höga doser i druvornas skal. Studiens huvudförfattare Dimitri Van Limbergen, arkeolog från Ghent University i Belgien, förklarar att

"det är helt normalt att vin som är gjort på vita druvor med den teknik vi pratar om får en oxidativ smak, med komplexa aromer av rostat bröd, torkad frukt (till exempel aprikos), rostade nötter (valnötter och mandel), grönt te med en väldigt torr och mosig eftersmak (mycket tanniner från druvskalet).

Van Limbergen lyfte också fram likheten med många georgiska viner, som "smakar fantastiskt gott och är helt drickbara (i motsats till vad man kan förvänta sig av komplexa smakprofiler). Att jäsa och lagra vin i halvbegravda lerbehållare var det bästa sättet av vinframställning i den romerska världen mellan 2:a århundradet f.Kr. och 3-4 århundradet e.Kr., varefter fat började användas alltmer."

Och när det gäller tonaliteten? Druvrester som fanns kvar på botten av dessa typiska behållare hjälpte till att göra drycken mer stabil utan att ändra något, vilket gav den en orange färg, som ansågs vara gudomlig av de antika romarna. Under markenmetoden dolio, gjorde det möjligt att hålla vinets temperatur, pH och luftfuktighet under kontroll, erhålla den önskade aromen och underlätta bildningen av sotolon, en kemisk förening, och av de ytliga jästsvamparna som ansvarar för det svagt kryddiga. Genom att kontrollera oxidationen kan ett utmärkt vin erhållas, "eftersom det koncentrerar färg och skapar behagliga örtartade, nötaktiga och torkade fruktsmaker" står det i studien.

Vinet som de antika romarna producerade liknar det som idag produceras i Georgien

Vinet som de antika romarna producerade liknar det som idag produceras i Georgien

Cambridge University

Den romerska tekniken var därför inte alls amatörmässig och improviserad, utan noggrann och kontrollerad. Dessutum presenterade den "paralleller, ofta oväntade mellan modern och antik vinframställning under årtuseenden. Resultaten av vår studie tvingar oss att ifrågasätta flera långvariga hypoteser om romersk vinframställning: romarna producerade mycket bättre, godare och stabilare viner än vad man har trott" säger Van Limbergen.

Detta är den första forskning som har undersökt effekten av terrakottakärl när det gäller färgen, smaken och lukten på antika romerska viner. Tillsammans med Dr. Paulina Komar från University of Warszawa i Polen, jämförde Van Limberger dolia med de nuvarande kärlen som används för modern vinproduktion. I Georgien används quevri, lerkärl som ger dryckerna dess distinkta utseende och smak. Eftersom det är en teknik som är väldigt lik den som användes i Romarriket skiljer sig resultaten mellan de två vinerna inte mycket. Hemligheten med de georgiska kärlen är den smala basen, som minskar kontakten mellan de fasta delarna av druvan och det jäsande vinet, vilket ger det en längre hållbarhetstid och mer orangefärgat.

Lerbehållare, till skillnad mot de nuvarande metallbehållare som används vid vinproduktion, ger kärlen en viss porositet som tillåter oxidation under hela jäsningsfasen. Den höga mineralhalten i detta material gav en väldigt torr smak till gommen, mycket uppskattad av de antika romarna, som fick tillfredsställande resultat genom konstanta kontroller, lämpliga modifieringar av dolian och adekvat konservering.

Skulle du ha velat smaka på deras producerade vin? Om du vill prova denna upplevelse kan du smutta på ett georgiskt vin!

Advertisement