Är mjölktänder verkligen nödvändiga? Dett är varför de växer ut före de definitiva

av Titti Carlberg

20 Januari 2024

Är mjölktänder verkligen nödvändiga? Dett är varför de växer ut före de definitiva
Advertisement

Många tror att mjölktänder inte är viktiga, eftersom man ändå tappar dem efter några år. Men det är inte så: detta är varför deras roll är grundläggande.

Advertisement

Vad används mjölktänder till?

Vad används mjölktänder till?

Pixabay

Har du aldrig undrat vad mjölktänder är till för? Många anser att deras närvaro är onödig, men i verkligheten har dessa tillfälliga tänder en väldigt specifik och viktig roll. Vi föds alla utan tänder, dessa första "hyresgäster" dyker upp i munnen hos barn under perioden mellan 6 månader och 2 år. Totalt finns det 20 primärtänder, jämfört med 32 definitiva som växer ut senare. Så, vad är deras funktion och av vilken anledning finns de?

De är utan tvekan nödvändiga för att kunna tugga och användbara i utvecklingen av talets gåva, men detta är inte deras viktigaste uppgift: anledningen till att vi har mjölktänder gäller utvecklingen av käken under dess växtfas och det utrymme som krävs för utväxten av de permanenta tänderna. Så, varför växer inte de permanenta tänderna direkt?

Eftersom ett barns käke inte är tillräckligt brett för att rymma dem. Samtidigt bildas de permanenta tänderna under tandköttet, medan mjölktänderna ser till att det nödvändiga utrymmet förblir tillräckligt för att växa fram.

Advertisement

Därför är det viktigt att sköta mjölktänderna

Därför är det viktigt att sköta mjölktänderna

Freepik

Dessutom, genom att tugga stärker man käken, främjar utvecklingen av de efterföljande tänderna och gör deras "entré" mer ordnad. De främsta ansvariga för detta viktiga arbete är mjölktänderna, eftersom de har en avgjort bredare bredd än de definitiva som kommer att ersätta dem. Faktum är att om en mjölktand dras ut i förtid på grund av ett problem, som till exempel ett hål, går utrymmet som den hade reserverat för den framtida tanden delvis förlorat, vilket senare kan orsaka en trolig överlappning.

Men inte bara det: en för tidig förlust av en primär tand kan skjuta upp växandet av den efterföljande tanden på grund av bentäckning. Att bibehålla det utrymme som krävs för att vuxna tänder ska bryta sig ut är avgjörande för en bra munhälsa i andra livsfaser: det är därför ett hål som påverkar en mjölktand kan utgöra ett problem, även fast det är en tillfällig tand som är avsedd att tappas. För att undvika tandställning - även om olika faktorer påverkar en korrekt tandinriktning - är det viktigt att börja med en god munhygien från mjölktänderna: att ta hand om dem kan garantera en bättre övergång till de permanenta, som får det nödvändiga utrymmet.

När tappar man mjölktänderna?

När tappar man mjölktänderna?

Freepik

Sammanfattningsvis motiveras därför förekomsten av mjölktänder huvudsakligen av behovet att att upprätthålla det utrymme som behövs för utvecklingen av nya tänder. Barn har en väldigt liten käke och skalle för att rymma dem, och man börjar tappa mjölktänderna när käken börjar växa, mellan 3 och 12 års ålder. De första som faller är vanligtvis framtänderna, följt av de första kindtänderna, hörntänderna och sist resten. De följer normalt den ordning de växte ut i, men om så inte är fallet är det inga problem: oavsett vilken tand man tappar först, växer det genast ut en ny för att ersätta den man tappat.

Även om det bara ska finnas 20 mjölktänder kan det i vissa fall uppstå hyperdonti, där antalet är högre, vilket kan orsaka vissa problem, men det är mer vanligt att de vuxna tänderna är fler än nödvändigt. I vilket fall som helst så är mjölktänder bara tillfälliga och kommer att ersättas av 32 permanenta tänder, bland dem finns också visdomständerna som utvecklas mellan 15-25 årsåldern.

Men vad händer om man inte tappar alla mjölktänderna? I vissa fall kan en fördröjning uppstå och i dessa fall är det nödvändigt att dra ut tanden för att undvika att det uppstår en förhindrad passage för den nya tanden.

Kände du redan till vikten av mjölktänder?

Advertisement