Experter avslöjar om det är hygieniskt att ha samma kläder hemma som man har varit klädd i utomhus

av Titti Carlberg

22 Januari 2024

Experter avslöjar om det är hygieniskt att ha samma kläder hemma som man har varit klädd i utomhus
Advertisement

Många av oss är vana att byta kläder när vi kommer hem. Vi gör det ofta för att helt enkelt vara bekvämare, de flesta av oss är ju faktiskt överens om att joggingbyxor är skönare än jeans.
Idag ska vi dessutom ta reda på om det är nödvändigt att byta kläder för en hygienfaktor

Advertisement

Hur pass smutsiga är våra kläder?

Hur pass smutsiga är våra kläder?

Freepik

Varje gång vi befinner oss utomhus kommer våra kläder i kontakt med ytor som är fulla av bakterier och mikrober, vilka följaktligen fastnar på våra klädesplagg. Experterna säger dock att detta inte är ett allvarligt hot mot vår hälsa, att byta kläder när man kommer hem är en bra praxis, men inte nödvändig.

Det viktiga är dock att hålla en allmänt noggran hygien och tvätta kläderna minst en gång i veckan.

Advertisement

Hur eliminerar man bakterier och mikrober?

Hur eliminerar man bakterier och mikrober?

Freepik

Framför allt under vintern när bakterier och mikrober cirkulerar mer och vi tillbringar mycket tid i slutna utrymmen och i kontakt med andra människor, är det viktigt att tvätta och desinficera våra kläder. Vanligtvis när kläderna är överdrivet smutsiga tenderar vi att öka dosen tvättmedel, men forskare har konstaterat att det inte gör någon som helst skillnad på desinficeringen av kläderna. Då skulle det vara bättre att öka tvättemperaturen.

Den bästa metoden för att eliminera bakterier är dock torkningsfasen, en halvtimme i torktumlaren eliminerar alla bakterier och virus. Men om man inte har en torktumlare går det alldeles utmärkt att hänga kläderna på tork i solen. Faktum är att de ultravioletta strålarna desinficerar alla sorters tyg.

Man kan dock överdriva vid vissa tillfällen

Man kan dock överdriva vid vissa tillfällen

Pixabay

Hygien är utan tvekan väldigt viktigt, vi måste försöka ha en god personlig hygien och ordning i de utrymmen vi bor i. Vissa människor kan dock komma att uppleva det som ett anmärkningsvärt tillstånd: rädslan och besattheten av bakterier och mikrober definieras som germofobi (bakterieskräck). I dessa fall finns en överdriven och orimlig rädsla för bakterier och mikrober, man är livrädd för att röra vid ytor som kan vara kontaminerade eller vistas på trånga platser under en längre tid.

Dessa människor utövar ritualer för att undvika eventuell kontaminering, som att ständigt tvätta händerna. På lång sikt kan denna rädsla dock ha en negativ inverkan på den berörda personens sociala liv. I själva verket kan till och med det att vara i ett slutet utrymme med många människor, såsom en i bar eller i kollektivtrafiken utlösa fobin. Så, visst är det rätt att sköta sin hygien och se till att den aldrig brister i vardagliga sammanhang, men utan att överdriva.

Advertisement