En värdefull artefakt som är över 1000 år gammal har hittats: experterna vet inte vad det är

av Titti Carlberg

08 Januari 2024

En värdefull artefakt som är över 1000 år gammal har hittats: experterna vet inte vad det är
Advertisement

Metalldetektorn är ett väldigt användbart verktyg för att hitta föremål gjorda i värdefullt material, vilket ibland leder till upptäckter av verkliga skatter. Som i England där de hittade en mystisk artefakt.

En liten artefakt, över 1000 år gammal, är i förgyllt silver

En liten artefakt, över 1000 år gammal, är i förgyllt silver

Andrew Williams / Norfolk County Council

En mystisk, men samtidigt fascinerande upptäckt inträffade i östra England, i grevskapet Norfolk. En artefakt med ett värdefullt utseende, som ännu inte är identifierat: faktum är att ingen vet vad det är för något, eller i vilket syfte det skapades. Perioden för när det skapades går tillbaka till 700-talets slut och början på 800-talet, och är ett tydligt bevis på prestige och förfining av dåtidens hantverk. Men vad har detta mystiska fynd för historia?

Det finns än så länge inget svar på det, det enda som är säkert är dess ålder: föremålet är cirka 1.200 år gammalt och även om produktionen måste ha krävt en stor ansträngning och uppmärksamhet på detaljer, verkar det inte ha någon specifik användning eller anledning till det.

Det är i alla fall vad arkeologerna som hittade föremålet antar och vad de inte kan förstå. Artefakten är i förgyllt silver, med en diameter på 1,7 centimeter, men de vet inte vad den var till för. Den har komplexa mönster ingraverade på ytan, bland vilka en varelse sticker ut. Den övre delen är platt och cirkulär, medan sidorna verkar raka och korta, och den har en ihålig cylindrisk insida.

Spiraldekorationerna är invecklade och tillverkade med extrem precision på detaljerna kring den mystiska varelsen som kan vara bilden på en häst. En av de två sidorna som mäter 0,7 cm, lutar mot insidan och har orsakat en liten spricka. Föremålet är dock extremt motståndkraftigt, eftersom det har lyckats överleva nästan oskadd under marken i över 1.000 år.

 

Advertisement

Experternas åsikt om mysteriet med det anglosaxiska fyndet: det påminner om två heliga texter

Experternas åsikt om mysteriet med det anglosaxiska fyndet: det påminner om två heliga texter

Andrew Williams / Norfolk County Council

Dekorationerna skapades med den berömda förgyllningstekniken, vars förfarande gick ut på att blanda kvicksilver med guldfärgat pulver för att berika designen: det är en särskilt sofistikerad metod som ytterligare antyder fyndets värde.
Dessutom speglar spiraldesignen på sidorna den typiska anglosaxiska erans smak och liknar otroligt nog två historiska volymer: Book of Kells och Lindisfarne evangeliet, som har rika och genomarbetade illustrationer. Men vad tror experterna?

Den erfarna historikern Helen Geake, och Norfolks fyndförbindelse officer, betonade hur detta fynd är ett bevis på extraordinärt anglosaxiskt hantverk:

"Jag älskar dess färg. Många gånger ser vi inte färgerna från det förflutna eftersom kläder inte överlever, och emaljer faller av. Vi har bevis för att silversmeder under den perioden gjorde miniatyrer i artefakter. Detta är ett mystiskt föremål och det är omöjligt att säga vad det är för något. Det skapades av någon som hade en skarp blick för skönhet. Det är så litet, men ändå skapades det med lika stor omsorg som för en Bibel eller ett smycke.".

Den 1.200 år gamla artefakten förklaras som en riktig skatt

Den 1.200 år gamla artefakten förklaras som en riktig skatt

Treasures of Irish Art-Eadfrith di Lindisfarne /Wikimedia commons - Public Domain

Enligt arkeologer skulle det använda kvicksilvret vara av spanskt ursprung, men utöver den noggranna dekoren och föremålets höga värde förblir dess identitet ett mysterium. Geake antar att det kan ha varit placerat i ett större föremål, till exempel en käpp från den tiden, som förlorats eller förstörts under millenniet efter tillverkningen. Men det är bara en hypotes: experter fortsätter att ifrågasätta dess potentiella användning, vad den kan ha representerat och varför den skapades med så stor omsorg, som ett ädelt smycke eller en helig text.

En rättsläkare har förklarat den officiellt som en skatt, och den har förvärvats av Norwich Castle Museum, som uttryckte sin önskan att inkludera den i en prestigefylld samling.

Detta är inte första gången som föremål av utmärkt utförande men med tvivelaktig identitet har upptäckts, men inget liknande har någonsin hittats tidigare: detta värdefulla föremål läggs till i listan över fynd av obestridlig charm och värde, både historiskt och konstnärligt, som vittnar om det förflutnas stora hantverkskonst, som är täckta av mystik i experters och arkeologers blickar.

Vad tror du att det kan vara?

Advertisement