Trenden "No-Wash" sprider sig alltmer: detta är varför många har slutat tvätta sina kläder och hår

av Titti Carlberg

08 Januari 2024

Trenden "No-Wash" sprider sig alltmer: detta är varför många har slutat tvätta sina kläder och hår
Advertisement

Har du någonsin hört talas om "No-Wash"? Det är en alltmer populär trend som många människor entusiastiskt anammar. Det verkar som att den har många fördelar, men låt oss tillsammans upptäcka vad den går ut på.

Advertisement

"No-Wash": hur uppstod denna trend och vad går den ut på?

"No-Wash": hur uppstod denna trend och vad går den ut på?

Pixabay

Sedan sociala mediers uppkomst har utmaningar och trender följt varandra, blivit utbredda och virala med en exceptionell hastighet. Det kan var ett mode, roliga utmaningar eller vanor som man bestämmer sig för att härma för ett specifikt syfte. Den senaste trenden handlar om "No-Wash", vars innebörd är lätt att förstå: det betyder ordagrant "inte tvätta". Detta har blivit en verklig rörelse som inspirerar många människor. Men hur föddes den och varför blev den så populär?

Det verkar som att upphovskvinnan till "No-Wash" är den brittiska stylisten Stella McCartney, som på sina väldigt populära sociala medieprofiler har gett liv åt denna trend, och bjudit in sina follower att imitera hennes exempel, av en dubbel anledning: för att spara pengar och samtidigt skydda vår planets välbefinnande. Men hur?

Den frågan är det enkelt att svara på: genom att undvika tvätta linne och kläder mer än nödvändigt, begränsa användandet av tvättmaskinen och bära samma kläder flera dagar i rad innan man lägger dem i tvättkorgen. Men finns det några kontraindikationer för detta?

Enligt vissa, ja: genom att följa denna trend är risken att sprida dålig lukt, bakterier och organismer som verkligen inte representerar en utmärkt personlig hygienvård.

Advertisement

Fördelarna med "No-Wash": från besparingar till miljöskydd

Fördelarna med "No-Wash": från besparingar till miljöskydd

Pexels

Faktum är att No-Wash-trenden innebär att man tvättar sina kläder och hår så sällan som möjligt eller till och med helt undviker att göra det. Detta för att stoppa miljöproblemen och motverka den oroande globala uppvärmningen, som tvätt i varmvatten bara uppmuntrar.

Produkter och tvättmedel som innehåller stora mängder kol kan faktiskt ha en negativ inverkan på miljön, för att inte tala om slöseri med vatten och alla skadliga ämnen som hamnar i haven och skadar dess djurarter: tvätt av kläder och utsläpp av mikrofiber står för 35% av havsföroreningarna.

Tvättmaskinen är som bekant en av de största källorna till vattenförbrukning i hemmet och det påverkar summan på räkningarna avsevärt. Varför då inte anamma tanken på att tvätta mindre eller inte alls, vilket kan ge många fördelar både för ens ekonomi och för världen vi lever i?

Men låt oss återgå till frågan om hygien: många av oss, efter att ha burit samma kläder en hel dag, känner ett behov att tvätta dem för att få bort ackumulerad svett. Detta är dock inte nödvändigt: samma plagg kan användas även nästa dag, om dagen inte har varit särskilt ansträngande eller om man har befunnit sig under en brännande sol.

De som förståeligt nog inte kan avstå från att tvätta sina kläder kan välja mer långvarig användning av dem innan de fortsätter med överdriven, onödig, skadlig och slösaktig tvätt.
Ett annat alternativ är att välja kläder som andas, som bomull, och bära yllekläder som är självrengörande och inte lätt börjar lukta illa. Personliga val måste naturligtvis bero på vilken plats man bor på och följaktligen kan lämpliga kläder vara olika beroende på i vilken region man bor.

"No-Wash" och "Low-Wash": vikten av ett balanserat tillvägagångssätt

"No-Wash" och "Low-Wash": vikten av ett balanserat tillvägagångssätt

Freepik

En anna sak som talar för sporadiskt tvätt - och helst i kallt vatten - är att plaggen på så sätt håller längre: ju mindre de tvättas, desto mer undviker man att tygerna bleknas och slits ut. Bland dem som har anammat rörelserna "No-Wash" eller "Low-Wash" finns det olika "nivåer av lojalitet": det finns de som har valt att göra det mer sällan och tvättar mer än vad som faktiskt är nödvändigt och de som har bestämt sig för att bära både smutsiga kläder och underkläder flera gånger innan de lägger dem i tvättmaskinen, och de som helt har eliminerat detta steg.

Denna trend inkluderar inte bara kläder och hår, utan har även utvidgats till hemstädning, som vissa anser vara ett bra sätt för att spara tid. Men inte bara det: vissa tyger, som denim, ju mer sällan de tvättas, desto mer värde och prestige får de. Tänk bara på tävlingen "The Indigo Invitational" som är öppen för dem som inte tvättar sina jeans på ett helt år, men de flesta sökande bär sina jeans ungefär 200 gånger innan de stoppas i tvättmaskinen.

VD:n för tidlösa Levi's, Chip Bergh, säger att han inte har tvättat sina jeans på över ett år. Många, för att rengöra denim, använder alternativa metoder som att hänga ut dem i friska luften under UV-strålarna.

I slutändan är det inte nödvändigt att helt sluta tvätta sina kläder: den bästa lösningen är att anta ett medvetet och balanserat tillvägagångssätt, undvika överdrifter men bevara personlig hygien och hälsa. Dessutom, om man vill rengöra ett plagg utan att tvätta det i maskinen, kan man eliminera fläckar genom att bara agera på den drabbade punkten och förvara plagget i kylen några timmar, vilket fungerar för att eliminera svettlukt.

Vad tycker du om denna alltmer populära trend?

Advertisement