Universums kallaste punkt? Enligt vissa skulle den finnas här, på Jorden

av Titti Carlberg

07 Januari 2024

Universums kallaste punkt? Enligt vissa skulle den finnas här, på Jorden
Advertisement

Det är ingen lätt sak att hitta universums kallaste punkter. Naturligtvis vet vi att den lägsta temperaturen kan uppstå, den så kallade absoluta nollpunkten, som motsvarar ungefär -273,15°C, men det är ännu inte känt om det finns en plats i universum som når den temperaturen, eller nästan. Men det är inte alla som tänker så, det finns faktiskt de som tror att den kallaste platsen i universum är här, på Jorden. Låt oss se i vilken mening.

Solsystemets kallaste plats

Solsystemets kallaste plats

Pexels

Om vi i inledningen av artikeln nämnde att universums kallaste plats kan finnas på Jorden, kan vi bara utgå från solsystemets blå underverk. På vår planet var den lägsta temperaturen, som någonsin registrerats i naturen, -82,9°C, på den ryska Vostock-stationeni Antarktis. Visst, ett oöverkomligt värde, men långt ifrån den lägsta temperaturen i universum. Kan den då finnas på en plats i vårt solsystem?

Vem vet, ur denna synpunkt skulle vi kunna ha bättre tur, eftersom den på Jupiter når runt -120°C, men den lägsta på Mars ligger på -140°C. För att inte tala om yttertemperaturen på Pluto, där termometern landar på -220°C, men som dock kan vara högre än Månens mörka kratrar. På vår satellit, praktiskt taget på vår bakgård når vi en temperatur på -248,15°C. Räcker det för att räknas som den kallaste platsen i universum?

Advertisement

Bortom Oortmolnet och den interstellära rymden

Bortom Oortmolnet och den interstellära rymden

Pexels

Nja, inte riktigt. Faktum är att vi måste röra oss lite längre, enligt rumsliga avstånd, från månen för att hitta ännu lägre temperaturer. I Oortmolnet, ett sfäriskt område som omger solsystemet och från vilka kometer kommer, kan temperaturen nå upp till -268°C. Och här är vi 5 grader Celsius från den absoluta nollpunkten. Men det är dock inte den kallaste punkten i universum.

Rekordet kan faktiskt tillhöra Boomerangnebulosan, en döende stjärna i stjärnbilden Centaurus. Eftersom den absoluta nollpunkten är satt till -273,15°C är Boomerangnebulosan temperatur, som når -272°C, bara en grad från den teoretiska gränsen som är möjlig i vårt universum. Detta är ett värde som är ännu kallare än strålningen från botten av Big Bang, det vill säga, universums "medeltemperatur". Men ändå finns det vissa som tror att det inte är möjligt, eller ens troligt.

Vissa hävdar att den kallaste punkten i universum finns på Jorden

Vissa hävdar att den kallaste punkten i universum finns på Jorden

Freepik

För att förstå hur det kan vara möjligt måste vi gå tillbaka till den kosmiska bakgrundsstrålningen och dess temperatur på runt -270°C. Det är dock inte universums kallaste punkt, men den representerar dess medeltemperatur, ett slags enhetligt rymdklimat. Lägre temperaturer skulle också kunna vara möjligt, men bara om de är aktivt avskärmade och nedkylda.

Som sagt, Boomerangnebulosan har inte rekordet för universums lägsta temperatur. Enligt DLR i Köln, Tyskland, finns den kallaste platsen i universum på Jorden, i laboratorier där forskare har nått temperaturer som hamnar på några miljondelar lägre än den absoluta nollpunkten.

Kort sagt, vid en närmare granskning är universum en enorm och kall plats, med några fickor av värme och ett litet blått underverk, dit forskare strävar efter att nå en temperatur som aldrig tidigare skådats. Och teoretiskt sett nästan omöjligt.

Advertisement