Insidan av en rymddräkt skiljer sig från det vi trodde: detta avslöjas av ett fotografi

av Titti Carlberg

20 December 2023

Insidan av en rymddräkt skiljer sig från det vi trodde: detta avslöjas av ett fotografi
Advertisement

Rymddräkter har spelat en avgörande roll i några av de viktigaste historiska ögonblicken under de senaste decennierna. Från det kalla krigets rymdkapplöpning till dagens, som upplevs på ISS, den ikoniska designade rymddräkten är nu en del av vår kultur. Men hur ser den ut invändigt? I den här artikeln kommer vi att se vad som finns invändigt i en rymddräkt, kort sagt vad som tillåter dess användning under förhållanden som är oöverkomliga för människor.

Advertisement

Utvecklingen av rymddräkter

Utvecklingen av rymddräkter

NASA

Rymduppdragen från USA och Sovjetunionen präglade det kalla kriget som började på 60-talet och uppenbarligen tillät de också en snabb utvecklingen av rymddräkter. I fallet med NASA introducerades den första rymddräkten 1968, men den förfinades under efterföljande månuppdrag. Rymdfärjans EMU-dräkt, som introducerades 1983, designades för extravehikulära aktiviteter och anpassades sedan för ISS. Upp till de senaste modellerna som används av astronauter idag.

Sovjetunionen låg dock inte långt efter, med sina olika typer av dräkter. Speciellt Sokol-modellen och Orlan-rymddräkten, som utmärker sig för sin robusthet och effektivitet, har blivit ikoniska. Nyligen avslöjade en Reddit-användare hur Orlan-dräkten ser ut inuti, med en serie instrument och en öppning för astronauter som ingen skulla ha kunnat förvänta sig.

Advertisement

Hur är en rymddräkt gjord?

Hur är en rymddräkt gjord?

NASA / Monsur_Ausuhnom/Reddit

Rymddräkter är i huvudsak ensitsiga rymdfarkoster. De består av en antropomorf trycksatt enhet och har också en slags ryggsäck med bärbart livstöd. Denna kombination, kallad EMU eller Extravehikular Mobility Unit av NASA, är gjord i mjuka tyger och flexibla lager för att bilda en trycksatt struktur. De tre huvudskikten handlar om syre, inneslutning och värme. En rymddräkt är därför designad för att säkerställa andning, tryck och temperatur på vitala nivåer, i rymden.

När det gäller fotot som delats på Reddit ser vi dock en helt annan konformation. Det är i själva verket en rysk rymddräkt som inte är uppdelad i hjälm, bål och ben, separata bitar som sedan monteras ihop. Däremot valde sovjeterna för Orlan-dräkten en design som kräver att astronauten klättrar in från baksidan och sedan stänger den självständigt. Å andra sidan utvecklades Orlan-rymddräkten tillsammans med Krechet, som var tänkt att användas för månvandringar och krävde total autonomi.

Och framtida rymddräkter?

Och framtida rymddräkter?

NASA

När allt kommer omkring när vi tittar på dessa bilder tar vi en liten resa tillbaka i tiden. Framtidens rymddräkter kommaer att bli helt olika dagens, de kommer att påverkas av mer samtida behov, som längre och säkrare uppdrag. Så om rymdstationen kan använda EMU kräver den framtida månlandningen mer avancerade dräkter. Kanske kommer de att vara mer som drivna exoskelett, med banbrytande teknologier som kommer förbättra deras prestanda och säkerhet.

En del kommer också att ägnas åt estetik, med de olika företagen som också ska försöka sticka ut på designfronten, och inte bara på funktionalitet. Om framtiden handlar om rymddräkter som kan reparera sig själv, så är den nuvarande utvecklingen mer prosaisk, men inte mindre viktig.

Advertisement