Jeff Bezos ber Elon Musk om hjälp med att skicka upp sina satelliter i rymden: ett aldrig tidigare skådat samarbete

av Titti Carlberg

07 December 2023

Jeff Bezos ber Elon Musk om hjälp med att skicka upp sina satelliter i rymden: ett aldrig tidigare skådat samarbete
Advertisement

Elon Musk och Jeff Bezos är definitivt inte vänner. Båda miljardärer, de äger några av de mest rika företagen i världen: på ena sidan finns Tesla och SpaceX, medan det på den andra finns Amazon och Blue Origin. Men trots att de är rivaler kunde Elon Musk och Jeff Bezos dock hitta utrymme för ett ovanligt samarbete. Och "utrymme" är precis rätt ord.

Advertisement

SpaceX och Amazon tillsammans för rymduppskjutningar

SpaceX och Amazon tillsammans för rymduppskjutningar

SpaceX/Wikimedia Commons - CC0 1.0 DEED / Tony Gray and Robert Murray/Wikimedia Commons - Public Domain

Nyligen meddelade Amazon att de hade tecknat ett avtal om att genomföra tre rymduppskjutnigar som en del av Kupier Internet-projektet. Detta är ett initiativ som syftar till att garantera en höghastighetsanslutning även i de mest avlägsna områdena i världen, tack vare över 3000 lågomloppssatelliter. I viss mening skulle Kupier vara alternativet till Starlink, som ägs av Elon Musk.

Amazon har redan lanserat två prototyper av Kupier-satelliter, men kommer att använda SpaceX:s Falcon 9 för att få satelliterna i omloppsbana. Utsikten är en storskalig utbyggnad under första halvåret 2024. Jämfört med Starlink kommer Kupier att börja i underläge inte bara av kronologiska skäl, utan också för antalet satelliter. Faktum är att om Bezos kan räkna med 3236 satelliter, har Musk redan över 5000 och planerar att skjuta upp många fler i rymden.

Advertisement

"Jag hoppas att han gör det": Musk om huruvida Bezos kommer att nå SpaceX för rymdutforskning

"Jag hoppas att han gör det": Musk om huruvida Bezos kommer att nå SpaceX för rymdutforskning

Seattle City Council/Wikimedia Commons - CC BY 2.0 DEED / U.S. Air Force photo by Trevor cokley/Wikimedia Commons - Public Domain

Elon Musks svar är som om det kom från en person som inte bryr sig om tävlingen. Miljardären själv påminner oss om att hans företag aldrig har agerat mot konkurrenterna, och lyfter fram SpaceX:s öppna tillvägagångssätt och Teslas patent med öppen källkod. Och på frågan om möjligheten för Bezos att komma ikapp SpaceX om utforskning i rymden och tekniken som möjliggör det svara Musk bara "Jag hoppas att han lyckas". I slutändan erkänner sydafrikanen, är motiven som driver dem båda desamma: helt enkel att ägaren av Amazon borde ägna mycket mer tid åt Blue Origin och dess "utomjordiska" projekt.

Människans lopp mot rymden går genom Elon Musk och... och Jeff Bezos

Människans lopp mot rymden går genom Elon Musk och... och Jeff Bezos

SpaceX/Wikimedia Commons - CC0 1.0 DEED

I grunden är historien om Elon Musk och Jeff Bezos berättelsen om två rivaler som på ett unikt amerikanskt sätt hittat ett sätt att samarbeta. I rymdsektorn hände detta med avtalet mellan Amazon och SpaceX. Det bör dock noteras att även Bezos har ett rymdföretag, Blue Origin, som dock ännu inte har arbetat med omloppsuppskjutningar. Och dessutom har Amazon redan genomfört flera lanseringar med andra företag utöver SpaceX.

Trots rivaliteten vet därför de två miljardärerna hur viktigt det är att samarbeta med sikte på ett mål som överträffar båda. Idag är det uppskjutningen av tusentals satelliter för att ansluta till internet, imorgon kan det vara användningen av raketer på ena sidan och framtiden på den andra. I framtiden kanske det kan vara just de två som gör att människan kan ta sig ut i rymden på ett snabbt sätt, vem vet. I hopp om att en rivalitet verkligen kan leda till positiva resultat för mänskligheten, för en gångs skull.

Advertisement