Har du någonsin sett denna konstiga sfär i havet? Den kallas "ögonglob", men detta är vad det är i verkligheten

av Titti Carlberg

05 December 2023

Har du någonsin sett denna konstiga sfär i havet? Den kallas "ögonglob", men detta är vad det är i verkligheten
Advertisement

Har du någonsin sett denna marina organism? Dess ovanliga form gör att den liknar en ögonglob, men i den här artikeln kommer vi att upptäcka tillsammans vad det faktiskt är och vad det har för egenskaper.

"Ögongloben": en sfärisk grönalg

"Ögongloben": en sfärisk grönalg

Haplochromis/Wikimedia commons - Public Domain

Världen är full av märkliga och bisarra varelser, vilka vi inte känner till alla eller som vi ännu inte har upptäckt. Bland dessa finns en marin organism med ett så speciellt utseende att den ser ut att vara allt annat än vad den verkligen är. Vi pratar om Valona ventricosa, som också kallas för "sjömansöga" eller "havsdruva" just på grund av dess speciella utseende. I verkligheten är denna sfär en grön alg som är ganska vanlig i vissa marina miljöer. Den ingår i Clorophyta och tillhör familjen Valoniaceae och är urskiljbar i vattenmiljöer tack vare sin rundade form och grönaktiga färg.

"Sailor's Eye" kan beundras när man dyker i områden där det finns korallrev, men de som aldrig har hört talas om den kanske inte förstår att det i själva verket är en levande organism, och misstar den för något förlorat föremål som hamnat på havsbotten, kanske något värdefullt. Men vad händer om man rör vid den?

Man skulle förvånat se den tömmas, vilket skulle bidra till att man ytterligare ifrågasätter dess faktiska natur. Denna gröna alg finns i grunda hav och är typisk i de tropiska, och dess storlek rankar den bland de största encelliga organismerna på hela planeten.

Advertisement

Valonia ventricosa, den största cellen i världen

Valonia ventricosa, den största cellen i världen

Alexander Vasenin/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0

Valonia ventricosa har en annan egenhet, jämfört med andra växter: cellväggen är normalt sammansatt av cellulosa, men i denna variant ger cellulosakristallerna den en fluorescerande färg, med silveraktiga reflektioner. Dess struktur inkluderar flera kärnor som sträcker sig från mitten av vakuolen, det vill säga den centrala bubblan. Dess närmaste släktingar, de så kallade bubbelalgerna, är inte självständiga organismer, medan Valonia ventrocosa lever och reproducerar autonomt, och genererar dotterkolonier på ett helt annat sätt.

Denna organism har varit i centrum för studier inom biologin i mer än ett sekel: experternas mål var att upptäcka alla hemligheter bakom jontransport, bildandet av membran, cellulosakristaller och förstå hur dess element interagerar i de inre strukturerna. Efter över 2000 publicerade vetenskapliga forskningar om denna vattenväxt, är deras plats i det ekologiska sammanhanget fortfarande inte klart: det finns, till exempel, alltför lite information om deras liv bland koraller, om deras förmåga att påverka deras tillväxt och utveckling, och inte heller vilka varelser vattenlevande djur livnär sig på. Men det som är säkert är att de är mer frekventa under sommarmånaderna, medan deras närvaro är kraftigt reducerad under de kalla årstiderna och under perioder då monsumer förutses.

Varför är "ögongloben" så stor?

Varför är "ögongloben" så stor?

HoodedHorse/Reddit

Om du råkar få syn på ett sfärisk föremål under ett dyk, gömt bakom koraller, vet du därför att det med all säkerhet kan vara den här konstiga mjuka algen. Allt du ser är en enda cell, även om dess storlek är häpnadsväckande jämfört med andra, vilket i praktiken gör det till den största på Jorden. Valonia ventricosas storlek är dock varierande och det är inte alla som når så stora dimensioner: de kan se ut som små knappnålshuvuden eller expandera tills de liknar en ögonglob, från vilken de fått sitt smeknamn.

Det som gör att dessa unika celler kan växa sig så stora är de olika cytoplasmatiska domänerna de innehåller, som var och en har en egen kärna och kloroplaster. Dess speciella struktur innebär att även om cellen skulle klämmas för att få den att explodera, skulle nya alger födas, eftersom det bara krävs en enda kärna för att utvecklas till en ny glob.

Här avslöjas naturen hos denna bisarra undervattensboll, som kanske inte är lätt att tämja i ett akvarium, men som lever och reproducerar ostört i marina miljöer: åtminstone tills någon gör misstaget att missta den för en liten skatt begravd i havet! 

Har du någonsin sett en? Visste du att Valonia ventricosa fanns?

Advertisement