En spindel ska ha lagt ägg i mans stortå medan han sov

av Titti Carlberg

30 November 2023

En spindel ska ha lagt ägg i mans stortå medan han sov
Advertisement

Semester bör alltid vara en tid för avkoppling, särskilt om man firar ett viktigt tillfälle. Men för en man som var på en resa med sin fru blev det inte riktigt så: här berättar vi vad som hände.

Mannens stortå svullnar upp medan han är på en kryssning med sin fru

Mannens stortå svullnar upp medan han är på en kryssning med sin fru

Opoterser/Wikimedia commons - Opoterser - Opera propria A large hogna wolf spider's eyes. CC BY 3.0

Föreställ dig att vara på en romantisk kryssning, och att plötsligt fångas av en obehaglig och helt oväntad händelse, som förstör atmosfären avsevärt: detta är vad som hände Colin Blake, engelsman från Cramlington, Northumberland, som var ombord på ett kryssningsfartyg, tillsammans med sin hustru, till Frankrike för att fira sin trettiofemte bröllopsdag. På kvällen somnade Colin utan problem, men fick en otäck överraskning när han vaknade på morgonen: hans stortå hade svullnat, var röd och smärtade. Vad kunde ha hänt?

Mannen hade inte märkt något: han hade inte slagit i foten och inte heller känt någon smärta under natten eller kvällen före. "Min fru trodde att det kunde vara mina nya sandaler som hade skavt mot tån och att det var det som gjorde den röd" sa Colin. Så förundrad över vad som kunde ha utlöst hans till synes oförklarliga tillstånd gick han till kryssningsläkaren för att undersökas. Tack vare sjukvårdspersonalen upptäcktes orsaken till svullnaden.

Advertisement

En "peruansk vargspindel" hade lagt ägg i mannens stortå

En "peruansk vargspindel" hade lagt ägg i mannens stortå

Pixabay

Anledningen till svullnaden var, enligt sjukvårdspersonalen, var inget mindre än en peruansk vargspindel. Djuret, ett giftigt åttabent rovdjur, hade bitit honom kvällen innan, medan han åt på en uteservering i staden Marseille. Men inte bara: spindeln hade förutom bitit på Colins stortå, gjort den till ett bo för dess yngel. Mannen hade inte märkt något, vilket beror på att denna spindelart bedövar sina byten innan de lägger ägg, för att kunna fortsätta ostört. 

Så läkaren desinficerade Blakes tå och avlägsnade äggen, men prövningen slutade inte med det.

En månad senare insåg den otursamma resenären att något var fel, han märkte närvaron av en "främmande kropp" i sin stortå. Faktum är att ett av äggen hade förblivit instängt vilket slutade med att det kläcktes. En liten spindel föddes inuti hans tå, vilket orsakade ytterligare problem när han försökte frigöra sig. Vid det här laget blev Colin tvungen att genomgå en antibiotikakur och spindeln avlägsnades. "Jag frågade om jag fick behålla den, men de svarade nej" skämtade mannen ironiskt efter den bisarra upplevelsen.

Men efter att berättelsen blev känd just för att den var så egendomlig, kommenterade två experter förvånat händelsen och hävdade att det är osannolikt att orsaken till det som hände var ett spindeldjur.

En spindel lägger ägg i en mans stortå? De sakkunnigas yttrande

En spindel lägger ägg i en mans stortå? De sakkunnigas yttrande

Cupressus sempervirens/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Lena Grinsted, en evolutionär biolog på University of Portsmouth och expert på spindelbeteende säger: "Spindlar lägger inte ägg i andra organismer. Inte hos människor eller andra organismer. Historien gjorde mig väldigt irriterad, den är skandallöst påhittad". Detta upprepas av professorn i evolutionsbiologi på University of Nottingham och skaparen av spindelidentifieringsappen Spider in the House, Sara Goodacre: "Det finns absolut ingen anledning att oroa sig för att en spindel ska klättra upp på dig för att lägga ägg. Jag kan helt enkelt inte förstå hur detta kan vara sant eftersom jag känner till deras biologi väl. Äggsäckarna tar ett tag att vända. Spindelns gift är inte nekrotiserande, det är utformat för att förlama en fruktfluga. Det finns ingen europeisk vargfluga som kan penetrera människohuden.".

När en vargfluga lägger sina ägg, tillägger hon lindas de in och förvaras i en bommullslik blandning som denna art vanligtvis bär på ryggen. Därför enligt araknologerna, är den version som Blake gett inte rimlig, vilket ifrågasätter hans berättelse.

Detsamma säger British Arachnological Society, som beskriver historien som "osannolik. Hela historien saknar biologisk mening", och hävdar att sjukvårdspersonal ofta felidentifierar skär- och skrapsår på grund av andra orsaker såsom spindelbett. Så, enligt experterna är det mer troligt att Blakes infektion berodde på ett obehandlat sår, snarare än ett spindeldjur.

"Världen omkring oss är full av saker som kan lämna ett litet sticksår och som passar berättelsen perfekt. Det som dock inte är verkligt är historien om spindeln.". Men inte nog med det, ingen av experterna hade någonsin hört talas om en "peruansk vargspindel". Det finns vargspindlar, tillhörande familjen Lycosidae, vars gift "inte orsakar något betydande medicinskt problem för människan".

Vad tror du?

Advertisement