Läkare hittar en hel levande fluga i en patients tarm: det är ett mysterium hur den har kommit dit

av Titti Carlberg

23 November 2023

Läkare hittar en hel levande fluga i en patients tarm: det är ett mysterium hur den har kommit dit
Advertisement

Hur kan en fluga befinna sig i en människas tarm, helt intakt? Det är mysteriet som vissa läkare ställdes inför under en koloskopi. Låt oss upptäcka i detalj vad som hade hänt.

Läkare i misstro när de ser en fluga i patientens tjocktarm

Läkare i misstro när de ser en fluga i patientens tjocktarm

Freepik

Efter en viss ålder vet vi att screening och regelbundna kontroller är avgörande för att övervaka sin hälsa. Även om det är viktigt för alla att genomgå regelbundna besök och blodprover, blir vissa tester mer nödvändiga än andra med åren. En av dessa är kolonskopi, som en 63-årig man från Missouri, USA, hade bokat. Ingreppet syftar till att kontrollera tarmens tillstånd med hjälp av en liten kamera som visar insidan, men i det här fallet reserverade det en betydande överraskning för läkarna som utförde det.

Faktum är att i patientens kolon hittade gastroenterologer inget mindre än en hel fluga. När sonden var i det övre området av tjocktarmen, avslöjade den lilla insekten sig, vilket lämnade läkarna i misstro. Koloskopin, ett väldigt vanligt rutintest, gick smidigt när den lilla, helt intakta flugan i den tvärgående tjocktarmen blev synlig på sjukhusets monitorer. Hur är något sådant möjligt.

Advertisement

En hel fluga i en mans tjocktarm, läkarnas hypotes

En hel fluga i en mans tjocktarm, läkarnas hypotes

The American Journal of Gastroenterology

De närvarande läkarna kunde inte låta bli att betrakta det som ett riktigt mysterium. De antog dock att flugan kunde vara i tjocktarmen på grund av den kontaminerade salladen som patienten, som har gett sitt tillstånd till att publicera bilderna, hade ätit några dagar tidigare. När flugan stimulerades av sonden visade den lille inkräktaren inga tecken på att röra sig. Mannen, lika förvånad som läkarna, förklarade att han inte hade upplevt några symptom och att han bara hade intagit vätska dagen före ingreppet, vilket normalt rekommenderas inför en kolonskopi. 

Men innan han påbörjade sin tjugofyratimmarsfasta hade han ätit en pizza och lite sallad, på ett matställe där han inte hade lagt märke till förekomsten av flugor. I extremt sällsynta fall, förklarade läkarna, kan dessa insekter lägga sina ägg på grönsaker eller frukt, som, när de väl överlevt de syror som finns i magen, kan kläckas oskadda i tarmen.

I studien som publicerades efter den ovanliga episoden skrev läkarna: "Det här fallet representerar ett väldigt sällsynt koloskopiskt fynd. Det är ett mysterium hur en intakt fluga lyckas nå den tvärgående tjocktarmen.".

Flugor i den mänskliga tarmen, fallet från åttiotalet

Flugor i den mänskliga tarmen, fallet från åttiotalet

pexels

Om läkarnas hypotes stämmer skulle det vara ett fall av tarmmyiasis, ett tillstånd där flugor kan orsaka ett verkligt angrepp i tarmen på en människa, efter att den senare har ätit mat som innehåller ägg eller små larver. Som nämnts, om de under resan lyckas överleva magsäckens sura process, när de väl landar i tarmen kan de utvecklas till vuxna flugor. Patienter som drabbas av detta kan i vissa fall vara asymtomatiska, medan andra kan uppleva besvär som buksmärtor, dysenteri och kräkningar.

Ett tidigare fall, som går tillbaka till åttiotalet, handlar om en liten flicka från Washington. Den lilla flickan var bara ett år gammal när hennes mamma tog henne till läkaren efter att ha märkt levande maskar i barnets avföring. I det fallet berodde förekomsten av larverna på konsumtion av övermogna bananer som hade förvarats i en metallkorg i köket: en verklig attraktion för flugor, förklarade läkaren då.
I fallet med mannen i Missouri var det dock inte möjligt att med säkerhet ange orsaken eller en specifik föda för flugans närvaro, även om sallad anges som en potentiell bov.

Myasis förekommer vanligtvis under sommaren och de varmare månaderna, då dessa insekter är vanligare

En taleskvinna för University of School of Medicine avböjde ytterligare kommentarer. Mysteriet är därför avsett att förbli ett.

Advertisement