En man räddas genom att få två bröstproteser istället för lungor i väntan på transplantation

av Titti Carlberg

11 November 2023

En man räddas genom att få två bröstproteser istället för lungor i väntan på transplantation
Advertisement

Framsteg inom medicin gör det möjligt att uppnå alltmer ambitiösa och överraskande mål och rädda livet på patienter med tillstånd som verkar oåterkalleliga. Fallet vi ska berätta om handlar om bröstimplantat, men de användes i ett syfte som man inte ens kan föreställa sig.

Advertisement

Trettiofyraåringen behövde en transplantation av båda lungorna: han hade rökt vaporizers i tio års tid.

Trettiofyraåringen behövde en transplantation av båda lungorna: han hade rökt vaporizers i tio års tid.

@NM_Lung/X

Om man tidigare kunde mista livet på grund av sjukdomar som idag anses vara lätta att behandla, är framtidens medicin ämnad att förvåna oss mer och mer. Kontinuerliga upptäckter, spetsen på de tekniker som används och yrkesverksammas uppfinningsrikedom gör det möjligt att uppnå mål som tidigare ansågs vara ouppnåeliga.

Det som är överraskande i det här fallet är berättelsen om Davey Bauer, från Missouri, som genomgick en dubbel lungtransplantation på Northweatern Memorial Hospital i Chicago.
Orsaken berodde på en bakterieinfektion efter en influensa, men 34-åringen hade dessutom rökt e-cigarett i ett tiotal år. Han började röka ett paket cigaretter om dagen i 21-årsåldern för att senare byta till vaporizer.

"Vape gav mig en bättre känsla och jag trodde att det var det hälsosammare alternativet, men jag måste erkänna att det är mer beroendeframkallande" berättade mannen som jobbar som landskapsarkitekt, tidigare kände han sig vid utmärkt hälsa och ägnade sig åt fysiska aktiviteter som till exempel snowboard.

Det överraskande gäller dock tekniken som användes för transplantationen, eller snarare vad: två bröstproteser, som vanligtvis används för bröst, sattes istället in som lungor. Kirurger använde dessa implantat för att hålla Daveys hjärta på plats, och han andades genom en konstgjord lunga i två dagar.

Advertisement

Borttagning av lungor: ett outforskat område

Borttagning av lungor: ett outforskat område

GoFundMe

Även om han inte kände till konsekvenserna av vape insåg han vid ett visst tillfälle att han lätt blev andfådd och hade lite svårt att andas. Så när han genomgick en medicinsk kontroll fick han diagnosen influensa, under vilken han utvecklade en infektion som visade sig vara resistent mot antibiotika. Hans tillstånd förvärrades avsevärt, tills läkarna drog en enig slutsats: hans enda chans till räddning var en dubbel lungtransplantation.

Rade Tomic, chef för Northwesterns transplantationsprogram, förklarade: 

"Hans lungor var så allvarligt infekterade att de började bli flytande. Röntgen visade att det inte fanns något kvar: hans lungor var helt fyllda med var. När vi blev uppringda av Davey's läkarteam från St. Louis trodde vi att vi kunde hjälpa honom, det var tydligt att mannen inte skulle överleva i sitt dåvarande tillstånd.".

För att bli placerad på transplantationslistan var Davey först tvungen att besegra infektionen, men det enda alternativet för att han skulle lyckas med det, var att ta bort båda organen.

"Detta var ett outforskat territorium för oss, men vårt team visste attb om vi inte kunde hjälpa Davey så fanns det ingen som skulle kunna göra det.".

Således designade kirurgerna en konstgjord lunga, medan de riktiga lungorna opererades bort. Vid denna tidpunkt uppstod dock det verkliga hindret.

Bröstimplantat: Den transformativa proceduren som räddade Davey's liv

Bröstimplantat: Den transformativa proceduren som räddade Davey's liv

Freepik

När organen väl tagits bort fanns det ännu ett stort problem att lösa: att hindra Davey's hjärta  från att glida bort från bröstetAnki Bahrat, chef för Canning Thoraic Institute, förstod att enda sättet var att använda ett bröstimplantat.

"En av våra plasikkirurger var väldigt snäll med att ge oss en snabbkurs i olika sorter, former och storlekar av bröstimplantat, så vi valde ett par alternativa och några av dem var lättare att forma in i Davey's bröstkorg. Alternativet DD var det som passade bäst", förklarade hon. "Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att vi skulle använda DD-bröstimplantat för att hjälpa en patient att övergå till en lungtransplantation, men vårt team är känt för att ta itu med de svåraste fallen och tänka utanför ramarna för att rädda liv."

Implantatet låg kvar i Davey's kropp i 48 timmar, varefter de kunde fortsätta med lungtransplantationen. Hans flickvän Susan Gore, som hela tiden fanns vid hans sida under denna svåra resa sa:

"Än idag har jag svårt att tro att Davey levde utan lungor. Han andades och pumpade blod utan lungor." För egen del skämtade Bauer om händelsen: "Jag tänker designa en t-shirt med texten 'DD Davey' tryckt på och ändra alla mina sociala profiler" förklarade han när han lämnade intensivvården och avslutade sitt tillfrisknande.

Detta alternativa förfarande, sa Dr. Bharat, är en transformativ teknik: den visar att patienter kan hållas vid liv efter att deras lungor har tagits bort.

En smart idé som, tack vare engagemanget och uppfinningsrikedomen hos dessa läkare, har blivit verklighet, vilket gjorde att en man kunde återföras till att leva och andas normalt.

Advertisement