En sjöstjärnas huvud? En ny studie har hittat var det är - och det är ganska lustigt

av Titti Carlberg

13 November 2023

En sjöstjärnas huvud? En ny studie har hittat var det är - och det är ganska lustigt
Advertisement

Hur märkligt eller konstigt det än kan tyckas, verkar de flesta djur inte vara oförstående för oss. Ofta kan vi upptäcka ett huvud, en kropp, ibland en svans och så vidare. Fallet med sjöstjärnor är annorlunda: de har inte bilateral symmetri, som vi, och det är inte klart var de har sitt huvud. Här har en ny studie beslutat att svara på denna fråga genom genetisk analys av sjöstjärnor. Låt oss se vad de hittade! 

Advertisement

Hur är en sjöstjärna byggd?

Hur är en sjöstjärna byggd?

Pexels

Tagghudingar, en kategori som inkluderar sjöstjärnor, sjögurkor och sjöborrar, är varelser som trotsar den bilaterala symmetrin som finns hos de flesta djur. Sjöstjärnor visar faktiskt pentaradial symmetri, med fem "armar" som ansluter till en central mun. Och det är just detta som har fascinerat forskare: vilken del av kroppen representerar de? Vad är deras funktion?

Medan forskare var överens om att sjöstjärnor har ett huvud, en bål och en svans, var lite känt om deras utveckling. Från en klassisk struktur för ett djur är det inte vanligt att gå över till en pentaradial symmetri. Dessutom har dagens sjöstjärnor alltid ansetts bestå av en överkropp och en mun, men ny forskning har visat att så är det inte. Så vad är dessa tagghudingar? Hur är en sjöstjärna egentligen byggd?

Advertisement

En kropp helt i huvudet: upptäckten om sjöstjärnor

En kropp helt i huvudet: upptäckten om sjöstjärnor

Pexels

För att komma till botten med sjöstjärnors pentardial symmetri beslutade forskare att anta ett innovativt tillvägagångssätt. Istället för att fokusera på anatomiska analyser valde de en studie av sjöstjärnans gener. I praktiken lyckades teamet av biologer skapa en tredimensionell karta över deras genuttryck, det vill säga generna som uttrycks av varje del av kroppen. Och här gjorde de en oväntad upptäckt. 

Enligt en forskning publicerad i Nature, hos sjöstjärnor finns det ett genuttryck, som hos djur, definierar huvudet i den centrala delen av varje arm. Samtidigt finns det genuttryck som ger upphov till stammen vid deras kanter, i mindre skala. I praktiken har sjöstjärnor fler "huvud"-gener och färre gener för "stammen". Sjöstjärnor har därför ett "huvud" i mitten av varje arm och en "stam" längs omkretsen. En egenskap som gör dem till femuddiga huvuden som rör sig. Med andra ord, sjöstjärnan skulle "bara vara ett huvud som kryper på havsbotten", om man ska citera orden från studiens huvudförfattare, Laurent Formery.

Varför utvecklades sjöstjärnorna på detta sätt?

Varför utvecklades sjöstjärnorna på detta sätt?

Pexels

Vid någon tidpunkt i den evolutionära historien förlorade sjöstjärnan förmågan att utveckla en stam. orsaken är fortfarande okänd, men det måste ha varit en process som förbättrade anpassningen av dessa tagghudingar, vilket ökade deras chanser att överleva. Ett klassiskt exempel på naturligt urval, kort och gott. Den nya utvecklingen gjorde det möjligt för tagghudingar att göra sig mindre sårbara för rovdjur. Tänk bara på taggarna hos sjöborrar eller några defensiva system hos sjöstjärnorna. Vidare har tagghudingar också kunnat skilja sig från bilateralt symmetriska arter.

Djur som sjöstjärnor har kunnat hitta en ny evolutionär väg som, enligt författarna till studien, är mycket mer komplex än man tidigare trott. Studien visar dessutom att ett jämförande tillvägagångssätt med avancerad teknik kan ge viktiga resultat om biologisk mångfald och djurens evolution. Att förstå sjöstjärnornas utvecklingsprocesser är inte självändamål: tagghudingar är bland de mest utbredda djuren, och den här studien kan bidra till att vi får veta lite mer om dem, deras ekosystem och deras evolution.

Advertisement