Världens största giftspindel: nu kommer den att rädda människoliv

av Titti Carlberg

15 Januari 2024

Världens största giftspindel: nu kommer den att rädda människoliv
Advertisement

Förekomsten av giftiga spindlar i Australien är utbredd, men särskilt ett exempel har orsakat stor häpnad, på grund av dess storlek: låt oss presentera Hercules, den största spindeln, av dess art, som hittills upptäckts.

Trattnätspindlar, bland de farligaste i världen

Trattnätspindlar, bland de farligaste i världen

Australian Reptile Park/Facebook

Dess namn säger allt: i Sidney, Australien hittades en enormt stor spindel som tillhör arten Atrax robustus, mer känd som Sidney-trattnätspindeln. Detta är en typisk art i detta område av världen, med stora huggtänder och otroligt giftig, så pass att den anses vara en av de farligaste på hela planeten. Dess dödliga, snabbverkande gift innehåller atrakotoxin, ett kraftfullt neurotoxin som kan påverka nervsystemet hos dess fångst. Dess namn beror på en speciell egenskap hos detta spindeldjur: den bygger små sidotunnlar med en typisk trattform, som de fångar förbipasserande insekter i. Vanligtvis kommer de bara ut för att söka föda eller leta efter en partner.

Trots att den anses vara giftig är denna spindel sällan benägen att bita, men om det skulle hända, finns det botemedel som, om det tas omedelbart, kan undvika dödliga konsekvenser. Kort sagt, att komma i kontakt med denna art kräver stor uppmärksamhet, men det exemplar vi ska berätta om här väcker ännu mer rädsla: faktum är att ingen hade någonsin tidigare sett ett så här stort exemplar. Hercules, kallad så på grund av sin enorma storlek, mäter 7,9 centimeter, och han hittades på Australiens centrala kust, cirka 80 kilometer norr om Sidney.

Advertisement

Hercules, nästan 8 cm stor, fördes till ett australiensiskt naturreservat

Hercules, nästan 8 cm stor, fördes till ett australiensiskt naturreservat

Australian Reptile Park/Facebook

Vanligtvis varierar trattnätspindlar i storlek från en till fem centimeter och honor är oftast större än hanar. Men Hercules slår alla rekord med sina nästan åtta centimeter, rankad som det största kända exemplaret i världen av denna art. Före honom, på prispallen, stod Colossus, som hittades 2018 och är 7 cm lång, en centimeter mindre än den nya "vinnaren".

Dessa spindlar verkar ha intesifierat sin aktivitet under den senaste tiden i Australien på grund av regnet och fuktigheten, de koncentrerar sig huvudsakligen i skogar eller trädgårdar i förortsområden. Hercules, efter att hittats, fördes till Australian Reptile Park naturreservat, på Pacific Highway, Somersby, NSW.

Detta är den hundrade spindeln av denna art i nationalparken, där det även bor andra typiska australiensiska djur, inklusive koalor.

Emma Teni, en av Australian Reptile Parks spindelskötare säger: "När jag såg Hercules första gången blev jag övertygad att det var en hona, på grund av storleken. Men vid en närmare granskning är det definitivt en hane och han har de största huggtänder jag någonsin sett: Hercules är enorm, liksom hans giftproduktion. De personer som förde denna spindel till oss hjälper oss att rädda liv.".

Någonstans i naturen kan det finnas en hona som kan slå hans otroliga storlek och även överträffa Megaspiders, 8 cm lång och som fördes till parken år 2021.

Det finns knappt 40 arter av trattnätspindlar och bland dessa är det bara den som Herkules tillhör som har orsakat mänskliga dödsoffer. Men även andra spindelarter bör betraktas som farliga eftersom de är giftiga.

Denna enorma trattnätspindel kommer att rädda liv

Denna enorma trattnätspindel kommer att rädda liv

Australian Reptile Park/Facebook

Även om bett av dessa spindlar bara är giftiga i 10-15% av fallen, finns det ingen tid att slösa när det händer: inom loppet av 30 minuter påverkar giftet organismen, vilket leder till oåterkalleliga konsekvenser för människor, 15 minuter för barn och inom högst 3 dagar för vuxna. 

Men Herkules är nu instängd i parken, som driver programmet Spider Venom, där över 2000 spindlar föds upp, och mjölkas på nervgift varje vecka. Giftet administreras därefter i minimala, men gradvis ökande doser, till kaniner som gång på gång utvecklar antikroppar mot toxinet.

CSL Seqirus, ett globalt företag som specialiserat sig på produktioner av vacciner, tar blodprover på kaninerna som de sedan placerar i en centrifug för att isolera antikropparna, som sedan skickas till australiensiska hälsoinrättningar och administreras till de som har blivit bitna av en trattnätspindel.

Det uppskattas att det varje år finns 30-40 personer som bits av denna spindelart med stora giftiga huggtänder. En enda injektionsflaska med antigift kräver mellan 120 till 200 mjölkningar, operationer som kräver väldigt stor försiktighet.

Naturligtvis kommer Hercules att få vara med i programmet och han kommer säkerligen bli en av de bästa kandidaterna på grund av sin storlek. Livslängden för denna art är dock bara ett år, därför kommer hans närvaro att skyddas och omedelbart sättas i arbete för att rädda människoliv.

Har du någonsin blivit biten av en spindel, giftig eller inte?

Biggest Funnel-Web Spider EVER 🕸️🕷️

Biggest Funnel-Web Spider EVER 🕸️🕷️ Meet Hercules - measuring at 7.9cm, he's the biggest male funnel-web spider that we've ever had handed in to the Australian Reptile Park! Males are typically much smaller than females but Hercules is just as big as the biggest female funnel-web that we've had handed in 😲 Hercules will go on to join our funnel-web spider venom program where his venom will be used to create life-saving antivenom ❤️

Pubblicato da Australian Reptile Park su Martedì 2 gennaio 2024
Advertisement