Varför vi blir fulla av alkohol, och vilka som är de (effektiva) botemedlen för att bli av med baksmällan

av Titti Carlberg

01 November 2023

Varför vi blir fulla av alkohol, och vilka som är de (effektiva) botemedlen för att bli av med baksmällan
Advertisement

Baksmälla är ett av de mest obehagliga tillstånden, med huvudvärk, illamående, ljuskänslighet, törst och annat. Men varför gör alkohol oss onyktra och vad finns det för botemedel mot baksmälla?
Låt oss titta på svaren på dessa frågor, inklusive tron att dricka alkohol under baksmällan får dig att må bättre.

Advertisement

Varför blir vi berusade av alkohol?

Varför blir vi berusade av alkohol?

Freepik

Människokroppen är en komplex maskin: ett av de mest intressanta exemplen är just fallet där alkohol dricks. Faktum är att detta ämne går igenom olika stadier av ämnesomsättningen, i en process som gör att vi blir onyktra. Huvudkomponenten i alkohol är etanol, som absorberas i blodomloppet genom matsmältningssystemet. En del av etanolen drivs ut genom andning, den underliggande principen för alkomätare, men resten hamnar i levern, där dess omvandling börjar.

Inuti levern omvandlar ett enzym, som heter alkoholdehydrogenas etanol till acetaldehyd. Detta är ett giftigt ämne som enligt många är ansvarig för berusningen. Vid denna tidpunkt ingriper ett annat enzym, aldehyddehydrogenas, som omvandlar acetaldehyd till ättikssyra, en mer ofarlig substans som sedan elimineras genom urinen.

Advertisement

Botemedel mot baksmälla

Botemedel mot baksmälla

Freepik

Efter att ha förstått varför vi blir berusade av alkohol, och varför vi mår dåligt dagen efter, måste vi också förstå hur vi ska bli av med baksmällan. Här är några lösningar som kan hjälpa:

  • drick mycket vatten för att återfukta kroppen efter uttorkning orsakad av alkoholen;
  • ät kolhydrater, för att kompensera de av alkoholen sänkta blodsockernivåerna;
  • ta B-vitaminer och zink, vilket kan minska symptomen på baksmällan;
  • sov, om det är möjligt, så att kroppen kan återhämta sig och hantera symptomen mer effektivt;
  • ta kosttillskott som extrakt av fikon och ingefära, vilket kan lindra symptomen på baksmällan.

I vissa fall kan det även vara lämpligt att ta antiinflammatoriska läkemedel som acetylsalicylsyra eller ibuprofen som hjälper mot huvudvärk och allmänvärk. Det är bäst att unvika paracetamol eftersom det kan interagera negativt med kvarvarande alkohol i kroppen.

Varför hjälper det med alkohol mot en baksmälla?

Varför hjälper det med alkohol mot en baksmälla?

Pexels

Det verkar som en paradox, men det finns en övertygelse om att dricka alkohol på morgonen hjälper till att lindra baksmällan. Som ofta händer finns det ett korn av sanning bakom denna tro. Faktum är att vissa forskare tror att den verkliga boven bakom baksmälla är metanolen i alkoholen, och inte etanolen. Människokroppen är mindre effektiv på att metabolisera metanol, varför det kan kännas vettigt att dricka alkohol för att lindra efterverkningarna från kvällen före. Detta ger kroppen ytterligare etanol att metabolisera, vilket späder ut metanolen under dagens lopp.

Men en sådan praxis flyttar bara problemet, löser det inte och är därför inte tillrådligt. Som i många aspekter av våra liv finns det en mycket enklare lösning, även om det finns vissa som inte skulle vilja höra vilken: drick inte alkohol.

Advertisement