Vad är det för skillnad mellan vita och bruna ägg? Här är sanningen som få känner till

av Titti Carlberg

04 September 2023

Vad är det för skillnad mellan vita och bruna ägg? Här är sanningen som få känner till
Advertisement

Vi känner alla till hönsägg och vi vet att de kan vara bruna eller vita. Men är skalets färg den enda skillnaden eller finns det någon mer. I den här artikeln kommer vi att få reda på svaret tillsammans.

via Healthline

Advertisement
Pexels

Pexels

Vi vet att äggen från höns kan ha två olka färger, vit eller brun. Detta livsmedel används ofta som en ingrediens i matlagning, främst på grund av dess otroliga mångsidighet. Faktum är att det ingår i basen av många söta och salta recept och att de kan ätas till frukost, lunch och middag.

Förutom för personer som har anammat en vegansk matstil, konsumeras ägg av de flesta, även om en viss veckotröskel inte bör överskridas.

Advertisement

Hönsägg, en viktig produkt i matlagningen

Hönsägg, en viktig produkt i matlagningen

Pixabay

I vilket fall som helst, även om de äts individuellt, lämpar de sig för att konsumeras på olika sätt, till exempel löskokta, äggröra eller stekta. Dessutom, om de används som tillbehör eller ingrediens kan de läggas till rätter som sallader, för- och huvudrätter.

Kort sagt, ägg är ett nästan oumbärligt livsmedel, som också innehåller värdefulla näringsämnen som kalcium och fosfor, järn, vitaminer från B och K2-gruppen, samt kolesterol som dock kräver en viss sparsamhet i konsumtionen.

Visste du också att även om alla ägg är ovala till formen, så är ett på en miljard perfekt rund?

Välj alltid färska ägg från säkra försäljare

Välj alltid färska ägg från säkra försäljare

Pexels

Om de konsumeras med sunt förnuft är de därför inte bara utmärkt som näring utan också bra allierade i matlagningen. Naturligtvis är det viktigt att veta var de kommer ifrån och att välja färska kvalitetsprodukter. Det finns många olika lantgårdar, som de där hönsen föds upp frigående och de med ekologiskt jordbruk.

Det finns dessutom flera metoder för att säkerställa att äggen är färska, för att undvika att dra på sig mag- och hälsoproblem. När det gäller färgen, finns det någon väsentlig skillnad mellan de vita och de bruna?

Är det någon skillnad mellan vita och bruna hönsägg? Sanningen

Är det någon skillnad mellan vita och bruna hönsägg? Sanningen

Pixabay

Om du någonsin har undrat om dessa två typer av ägg har olika näringsvärden eller viktiga egenskaper, är svaret nej: sanningen är att enda skillnaden mellan dem är färgen. Faktum är att både de vita och de bruna är ätbara och innehållet i dem är detsamma.

Så vad beror det på att de har olika färger? Svaret är fjäderdräkten på hönan som producerade dem. Vanligtvis, om fjädrarna är bruna eller rosaaktiga, blir äggen bruna eller rosaktiga, medan om hönan är ljus, kommer äggen att vara vita.

I slutänden har de olika färgerna på äggen ingen inverkan på användningen av dem, varken vid matlagningen eller säkerheten vid konsumtion: den enda skillnaden är höljet

Kände du till detta?

Advertisement