Antikt husmorsrecept: låt oss förbereda en fikonbladsolja

av Titti Carlberg

02 September 2023

Antikt husmorsrecept: låt oss förbereda en fikonbladsolja
Advertisement

Dofter och smaker är riktiga "tidsmaskiner" som för dig tillbaka till ögonblick skulpterade i det förflutna. Mer eller mindre alla människor har en maträtt eller ett favoritrecept, kopplat till en familjemedlem, ett sammanhang eller en period under ens liv. 

Det vi tänker förbereda idag kommer kanske påminna dig om din mor- eller farmor, din mamma, en moster eller faster som var särskilt duktig vid spisen. Vi tänker nämligen berätta om hur man förbereder fikonbladsolja. Så här kan du göra det hemma.

via Pane e Mortadella Official/Youtube

Advertisement

Hur man använder oljan i fikonblad

Hur man använder oljan i fikonblad

pixabay

Denna "magiska" förening lämpar sig för många användningsområden, inte bara i köket. I själva verket är det ett universalmedel för huden, om den används i sin renhet, från den mjölkfärgade vätskan som plantan utsöndrar. Uppenbarligen är den vanligaste och mest välsmakande delen av denna växt frukten. De är söta, rika på vitaminer, mineralsalter och med matsmältnings- och energigivande effekt. 

Idag ska vi dock prata om fikonbladsolja, klargrön till färgen och utmärkt för att smaksätta grönsaker, pasta och fiskrätter.

Advertisement

Hur man förbereder fikonbladsolja

Hur man förbereder fikonbladsolja

pixabay

För beredningen behöver du: 20 gram rengjorda fikonblad, utan stjälk och ledningsvävnad, 150 ml EVO-olja (extra virgin olivolja).
Tillvägagångssättet är:

  • Tvätta fikonbladen noggrant, hacka dem grovt och lägg dem på tork
  • Värm EVO-oljan i bain-marie upp till 40°
  • Blanda oljan med de hackade bladen tills du får en tjock blandning
  • Låt vila cirka en halvtimme
  • Sila vätskan med en sil som är fodrad med en ren trasa
  • Upprepa filtreringsprocessen 3 gånger, byt trasa varje gång
  • Överför den erhållna vätskan till en steril flaska eller burk
  • Förvaras i kylskåpet i max 3 dagar

Fikonbladsolja är en utmärkt ingrediens för att berika många olika maträtter. Slutligen är det också möjligt att ta en tesked på fastande mage på morgonen. Uppenbarligen är detta enkla idéer och förslag, inget hindrar dig från att experimentera och uppfinna anda sätt att ge din favoriträtt ett lyft.

Advertisement