Bara ett av äggen är färskt: vad är det du måste observera för att förstå det vid första anblicken

av Titti Carlberg

24 Juli 2023

Bara ett av äggen är färskt: vad är det du måste observera för att förstå det vid första anblicken
Advertisement

Varje livsmedel har ett bäst-före-datum som det är bäst att inte överskrida. Detta gäller särskilt för ägg, som alltid och endast bör ätas färska. Men hur ska man förstå om de är det eller inte? I den här artikeln kommer vi ta reda på hur man utvärderar det på ett snabbt och enkelt sätt som framför allt är idiotsäkert.

via Stockland

Advertisement

Konsumtionen av ägg i matlagningen

Konsumtionen av ägg i matlagningen

Pixabay

Ägg spelar ofta en ledande roll i våra maträtter, eftersom de är ett mycket mångsidigt livsmedel med viktiga näringsegenskaper. Experter, efter att ha begränsat konsumtionen till högst två gånger i veckan, har rapporterat den rekommenderade mängden till cirka ett ägg per dag för friska personer utan särskilda medicinska problem. Även om äggulan innehåller dietkolesterol, verkar detta faktiskt inte ha någon överdriven effekt på LDL-kolesterolet, det vill säga det "dåliga" kolesterolet i vårt blod.

Därför grönt ljus - med rätt omsorg - till konsumtion av ägg, som i matlagningen ofta visar sig vara avgörande för att förbereda en mängd olika maträtter. Det grundläggande är dock att välja färska produkter och försäkra sig om att de verkligen är det. Så, finns det något sätt att ta reda på det? Ja, det finns faktiskt fler än ett.

Advertisement

Är äggen färska? Upptäck det på detta sätt

Är äggen färska? Upptäck det på detta sätt

Pixabay

Oavsett om du har köpt äggen i en livsmedelbutik eller från en pålitlig bonde, finns det flera metoder för att ta reda på om de är färska eller inte. Det första tipset är att kontrollera bäst-före-datumet på förpackningen. När du sedan har burit hem äggen, kontrollera igen för att vara säker på att du läst rätt innan du börjar tillaga dem.

Ett annat sätt att se om dina ägg är färska är "dopptestet": lägg dem i en skål med vatten och se vad som händer. Gamla ägg tenderar att flyta på grund av luftfickan som har bildats inuti dem, men de som sjunker till botten kan du lätt konsumera. Men det finns ännu ett knep som du kanske inte känner till, ett som definitivt är avslöjande.

Äggulatestet: den idiotsäkra metoden för att få sanningen

Äggulatestet: den idiotsäkra metoden för att få sanningen

Pixabay

För att upptäcka färskheten hos dina ägg måste du knäcka dem över en plan yta och observera den position som äggulan intar. Om den har en voluminös form och ligger perfekt i mitten av vitan, som i sin tur har en bestämd form, råder det ingen tvekan: din produkt är absolut färsk och redo att konsumeras. Om gulan däremor intar en platt form och glider mot ytans kanter, med en äggvita som har en flytande och oformlig konsistens, är det bättre att undvika att äta det och istället slänga det: med stor sannolikhet är det gammalt.

Slutligen, lukten ljuger inte: om du, när du knäcker det, inser att det inte är det bästa, tveka inte att avstå från att äta det, eftersom det är ett tydligt tecken på att ägget inte längre är ätbart.

Pixabay

Pixabay

Att känna till maten som följer med din kost och knepen för att ta reda på om produkterna fortfarande är ätbara är ett användbart sätt att laga och äta mer medvetet och skydda ditt välbefinnande.

Har du någonsin provat något av dessa metoder för att förstå om äggen är färska?

Advertisement