En hungrig student äter en banan som är utställd på museum: "Jag ville inte att den skulle ruttna"

av Titti Carlberg

06 Maj 2023

En hungrig student äter en banan som är utställd på museum: "Jag ville inte att den skulle ruttna"
Advertisement

Med tidens gång har konsten genomgått många utvecklingar. Konstnärernas uppgift är att representera och beskriva samhället, men om det tidigare gjordes genom att göra varje minsta detalj tydlig, har vi i vårt samtida samhälle gått över till mer konceptuell konst, kopplad till intryck, som nästan försöker maskera tanken som ligger bakom.

En av de konstnärliga representationerna som väckte mest sensation var den italienska konstnären Maurizio Cattelans verk: The Comedian, eller rättare sagt en banan fäst på väggen med tejp.

Otur dock att en student, under utställningen, godtyckligt bestämde sig för att lossa bananen från väggen, äta den och sedan hänga tillbaka skalet på väggen. Låt oss se vad som hände.

via The Guardian

shwan.han/Instagram

shwan.han/Instagram

The Comedian, en välkänd utställning av den italienska konstnären Maurizio Cattelan, väckte sensation för sin fräckhet, vilket handlade om en banan fäst med en bit tejp på väggen. Trots att det är ett verk som anses mycket banalt har det ett värde på cirka 120 000 dollar. Synd dock att en student bestämde sig för att äta upp bananen.

Advertisement
shwan.han/Instagram

shwan.han/Instagram

Konstverket ställdes ut på Leeum Museum of Art i Seoul. Under ett studiebesök på museet filmades en sydkoreansk student, Noh Huyn-soo, när han lossade bananen från väggen. Han skalade bananen, åt upp den och hängde tillbaka skalet på väggen. Klippet publicerades av studenten på sociala medier, i tron att hans framträdande också var ett konstverk.

Eleven förklarade sedan för museets ansvariga att han åt bananen för att han var hungrig och tyckte att det var synd att den skulle hänga och ruttna på väggen. Det hela hände på några få ögonblick, museipersonal blev förbluffade men hann inte stoppa studenten. Händelsen rapporterades omedelbart till Cattelan, som dock inte verkade reagera nämnvärt.

shwan.han/Instagram

shwan.han/Instagram

"När jag såg Cattelans verk - förklarar studenten för media - trodde jag att det var ett uppror mot en viss auktoritet. Det jag gjorde var därför inget annat än uppror mot upproret. Att förstöra ett konstverk kan också ses som en konstnärlig representation, jag tyckte att det skulle vara en intressant handling... Sedan anser jag att den hängde synligt på väggen för att ätas".

Vad tycker du?

Advertisement