Mamman lär sin 10-åriga son att laga mat för att han ska kunna bli självständig

av Titti Carlberg

06 April 2023

Mamman lär sin 10-åriga son att laga mat för att han ska kunna bli självständig
Advertisement

Köket brukar vanligtvis betraktas som en miljö som uteslutande är avsedd för vuxna människor, medan barnen står vid sidan om och tittar på i väntan på att maten ska bli klar att ätas. I många familjer är traditionen enligt vilken köket är det obestridda kvinnoriket fortfarande väl förankrad, varför många män inte ens kan steka ett ägg.

Just därför, när föräldrar köper ett leksakskök till sina söner, är det många som grimaserar av skepsis. Lyckligtvis har saker och ting förändrats och det finns många mammor som inte bara låter sina barn ha fri tillgång till köket, utan lär dem grunderna i matlagning redan i låg ålder.

via O Segredo

Advertisement
rodrigues_renee/Instagram

rodrigues_renee/Instagram

Renée Rodrigues är en nutritionist och naturläkare, och av den anledningen har hon alltid haft ett mycket nära förhållande till mat och hälsosam kost. Kvinnan har bestämt sig för att vidarebefordra sin matlagningskonst till sin son Enzo, som från en låg ålder har varit van att fritt ströva runt i hemmet och smaka på hälsosam mat som alltid har funnits inom hans räckhåll. 
"Så fort han började gå och få bättre balans släppte jag honom fri i trädgården och i köket" säger mamma Renée. "Vid 2 årsålder plockade han frukt från fruktskålen, som jag lämnade i en höjd han kunde nå vid fruktträden. När han var 3 år gammal förberedde han sin egen mjölk och knäckte ägg för att hjälpa mig att laga mat" fortsätter hon och berättar om sin sons speciella förhållande till hälsosam mat och dess tillagning.

Kvinnan arbetade tidigare på en restaurang och barnet såg alltid sin mamma i köket, inställd på att laga mat och smaka på rätterna hon lagade. Hans förhållande till mat växte mer och mer och snart började han förbereda ingredienser och lärde sig snabbt att blanda smaker och vilken som var den rätta konsistensen.

Advertisement
rodrigues_renee/Instagram

rodrigues_renee/Instagram

Lille Enzo kan nu, 10 år gammal, förbereda till och med väl genomarbetade recept, vilket är anledningen till att han har blivit väldigt populär på sociala medier, och en förebild för sina kamrater. Mamma Renée påpekar att ohälsosam mat inte är helt utesluten så länge hans vana med olika smaker styr honom mot andra val.
"Jag har alltid varit väldigt uppmärksam på kvaliteten på maten han konsumerar och jag har alltid undvikit så kallad barnmat. Det betyder inte att han aldrig har ätit det, men sådana livsmedel är inte en del av vår rutin." förklarar kvinnan och berättar att när Enzo har smakat på dem har han inte gillat dem och därmed aldrig mer bett om att få äta det en andra gång.

Renée har fört vidare till sin son vikten av att vara autonom och självständig, han kan ta hand om sig själv till 360 grader, med utgångspunkt från näring; Enzo, å sin sida, har ett motto. "Man kan inte leva på burkmat" förklarar pojken. "Att lära sig laga mat är viktigt, alla människor borde kunna vara så pass självständiga".

Heder åt denna mamma och hennes son!

Advertisement