Han vägrar delta på aktiviteter efter arbetstid: får sparken

av Titti Carlberg

12 December 2022

Han vägrar delta på aktiviteter efter arbetstid: får sparken
Advertisement

Ofta när man börjar på ett nytt jobb försöker man genast lära känna sina kollegor, men framförallt försöker man på alla sätt skapa goda relationer. Vid vissa tillfällen anordnas utflykter, middagar eller gruppspel för att lära känna varandra bättre, så att man genast förstår med vilka man har att göra med. Det kan dock hända att det finns någon som föredrar att inte integrera sig och hålla sig distanserad, kanske för att de inte tycker om att umgås.

Ett franskt företag har beslutat att sparka en av sina anställda för att han inte deltog i roliga fritidsaktiviteter. Kassationsdomstolen gav dock den anställde rätt. Låt oss se vad som hände.

via Washington Post

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Mannen, som vill vara anonym och identifierar sig under pseudonymen Mr T., fick sparken från ett konsultföretag i Paris, Cubik Partners, eftersom han gång på gång vägrade delta i "teambuilding"-aktiviteter eller helt enkelt gå ut och ta en drink efter jobbet.

Enligt rättegångshandlingarna hade mannen arbetat på företaget i flera år. Tydligen hade han dock aldrig integrerat sig med sina kollegor, och han hade framförallt vägrat "umgås" med dem. Han blev avskedad med motiveringen "professionell inkompetens", men framför allt för att det anågs vara en demotiverande komponent mot en grupp.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Kassationsdomstolen tycks dock ha ingripit till förmån för Mr T. tack vare att han betonade hur underhållningskomponenten i företaget bestod av obligatoriska sociala evenemang som resulterade i överdriven alkoholkonsumtion och moraliskt dåligt beteende. Av den anledningen, genom att vägra delta, gjorde mannen inget annat än utövade sin rätt att uttrycka sig fritt. Nekande är en av de grundläggande friheterna och det får inte vara orsaken till uppsägning.

Mr T. begärde ett skadestånd på 461.406 euro, men hittills har kassationsdomstolen ålagt Cubik Partners att betala sin förre detta medarbetare endast 3000 euro. Därefter kommer det att bedömas om företaget ska betala resterande av den begärda summan.

Vad tror du om den här situationen? Hur hade du agerat?

Advertisement