Fosforescerande remsor ska lysa upp motorvägar på natten: Australien börjar med experimentet

av Titti Carlberg

05 Oktober 2022

Fosforescerande remsor ska lysa upp motorvägar på natten: Australien börjar med experimentet
Advertisement

Nattens mörker gör det allt svårare att urskilja föremål, vilket är ännu mer komplicerat när man kör bil. Alltför ofta är många vägar för dåligt upplysta och ofta fungerar inte gatlyktorna som kräver konstant underhåll. Svagt ljus är ett stort problem, även om det bara är för att urskilja vägbanan eller för att identifiera en kurva.

Nu kanske detta inte kommer att vara ett problem längre, tack vare uppfinningen av fosforescerande remsor. Vad består de av?

via Epochdaily

Advertisement

De australiensiska motorvägarna ska få långa fosforescerande remsor, vilket kommer att göra det möjligt att bättre urskilja körbanan. På så sätt kommer natten att lysas upp av ett nytt ljus, vilket kommer att göra bilresan mer säker. Denna praxis kommer särskilt att hjälpa dem som kör på vägar de inte känner till så bra.

Idén förverkligades tack vare samarbetet mellan det australiensiska företaget Tarmac Linemarking, OmniGrip och Vic Roads. Det förstnämnda, bara för att visa denna innovativa idé, valde att publicera foton och videor på sin Facebook-sida, som visar flera kilometer på en motorväg av dessa fosforescerande remsor.

Advertisement

Konceptet är detsamma som grunden för de klistermärken som lyser i mörkret. För att göra detta används fotoluminescens, tack vare detta avger föremålen som är täckta med en speciell film på natten allt ljus de har absorberat under dagen. På det sättet ska de lysa i mörkret.

Företaget Tarmac Linemarking som avgränsar körbanorna med en speciell "film" som absorberar solens strålar. Det har studerats att absorptionen av dagsljus tillåter dessa remsor en autonomi på cirka 8 timmar. Företagschefen John Emanuelli har sagt att "under testet noterade vi ett stort intresse, eftersom det verkligen är en utmärkt produkt".

Även om detta är ett innovativt projekt, är det inte första gången som fotoluminescens har använts, det har redan använts på vissa vägar i Nederländerna, och det har även applicerats på cyklisters kläder för att göra deras cykelturer säkrare.

Uppmärksamheten mot horisontella vägmärken ökar mer och mer. Av denna anledning kommer detta experiment från Australien med största sannolikhet snart att spridas över hela världen.

Ett mycket bra sätt för att öka säkerheten på vägarna, eller hur?

Advertisement