Läraren skapar ett briljant system för att ta reda på om någon av hans elever använder mobiltelefonen under tentor

av Titti Carlberg

17 September 2022

Läraren skapar ett briljant system för att ta reda på om någon av hans elever använder mobiltelefonen under tentor
Advertisement

Ett av de mest jobbiga ögonblicken under studieperioden är säkerligen när det är dags för en tenta eller provskrivning: vem har inte, åtminstone en gång, försökt kopiera från klasskamrater eller kika på de anteckningar som skrivits och gömt i fickorna innan man går in i klassrummet? Tiderna har utvecklats och idag är papperslappar inte längre allierade till de elever som inte har pluggat inför tentor, de har ersatts av de mest tekniska och allvetande smartphones.

Lärarna, väl medvetna om detta, har till uppgift att förhindra konsultationen av mobiltelefonen och se till att eleverna verkligen har lärt sig läxan: en av dessa lärare har utarbetat ett briljant system för att identifiera bluffen och ta reda på vem som har spenderat sin tid med att plugga och vem som inte har gjort det.

via Mirror

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

En universitetsprofessor tappade tålamodet när hans studenter fortsatte att använda sina mobiltelefoner för att hitta rätt svar under tentorna, så han bestämde sig för att ta dem på bar gärning. Eleverna, å sin sida, trodde att de kunde kopiera ostört eftersom att läraren var en mycket äldre man, och följaktligen enligt dem, inte bekant med tekniska apparater. En övertygelse som visade att de hade underskattat läraren. 

En kille som studerar till ingenjör berättar på Reddit att det var dags för slutprovet. Han förklarar att under provet var några av eleverna tvungna att gå på toaletten och lämnade klassrummet en längre tid än vanligt. Resten av eleverna gissade vad den verkliga anledningen var: att söka de rätta svaren på smartphonen. De gillade inte detta eftersom det inte var rättvist mot dem som hade pluggat inför provet, men de satt kvar tysta och utförde sina uppgift.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Killen underströk dock det faktum att det på provet fanns en fråga som inte var relaterad till läroplanen, som de därför inte hade fått någon undervisning i på lektionerna. Det var en fråga som var uppdelad i två delar, A och B. Den första var ganska enkel att lösa, men den andra var praktiskt taget omöjlig. Således lämnade eleverna som satt kvar i klassrummet den frågan obesvarad eftersom poängen bara var 5 av 100 totalt.

Orsaken till denna fråga B avslöjades av läraren efter att han hade rättat proven, genom ett e-mail som skickades till alla elever: det var ett sätt för att få reda på vilka av eleverna som använde sig av Google för att finna det rätta svaret. En riktig fälla för de 14 "skyldiga" eleverna, vilket de aldrig hade förväntat sig.

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Jag gjorde fråga B omöjlig att lösa med flit. En månad innan provet bad han en lärarassistent ställa frågan online. Jag skapade sedan en profil och svarade på frågan med en lösning som vid första anblicken kan tyckas korrekt, men i verkligheten är fel och det är mycket osannolikt att alla dessa elever ska ha skrivit exakt samma fel på frågan."

Vad blev konsekvensen för de som hade använt sig av mobiltelefonen? En 0 för slutresultatet och en påminnelse om att de inte höll det akademiska hederslöftet de hade skrivit på. De elever som hade stannat i klassrummet och lämnat frågan obesvarad fick högsta betyg, det vill säga en 5.

En lysande idé av läraren, eller hur?

Advertisement