En sympatisk valross som heter Freya älskar att vila på norska båtar: hon har blivit en riktig stjärna på webben

av Titti Carlberg

05 Augusti 2022

En sympatisk valross som heter Freya älskar att vila på norska båtar: hon har blivit en riktig stjärna på webben
Advertisement

Freya, som kan översättas till "dam" är bland de mest närvarande gudinnorna i nordisk mytologi. Hon är en del av Vanir-stammen av gudomligheter och förkroppsligar, bland många manifestationer, kärlek, guld och fertilitet.

En sympatisk valrosshona har döpts till detta namn, en som älskar att ligga och ta en tupplur på båtar när hon är trött. 

Detta händer i Norge, på Oslofjorden, där Freya nu har blivit en obestridd kändis. Pressen, lokalbefolkningen och internationella fiskare pratar om henne, som nyfikna flockas till hamnen för att se henne vila bekvämt på ett däck.

Låt oss se närmare på berättelsen om denna internationella ikon.

via The Guardian

Advertisement

En robust, karismatisk och sympatisk valrosshona som heter Freya har officiellt vunnit Oslobornas kärlek och inte bara deras. Med mycket möda, på grund av sina 680 kilo, tar hon sig upp på båtarnas däck, som ligger förtöjda i hamnen, med avsikten att lata och vila sig.

Freya har redan besökt Storbritannien, Nederländerna, Danmark och Sverige men har nu stannat i Norge för sommaren.

Närvaron av detta däggdjur, som normalt lever på de nordligaste breddgraderna i arktis, har väckt nyfikenhet bland lokalbefolkningen och har varit med på nyheterna. Det sympatiska djuret sågs jaga en anka och en svan, men de flesta bilderna visar när hon slumrar på båtar.

Valrossar livnär sig främst på ryggradslösa djur som skaldjur, räkor, krabbor och småfiska.

Advertisement

Men tyvärr är sådan ryktbarhet inte alltid så positiv, framförallt inte för en valross som normalt behöver tjugo timmars vila per dag, och turister och nyfikna som besöker hamnen avbryter hennes vila.

Rune Aae, forskare vid universitetet i Söröst i Norge, har sagt att området borde spärras av för att ge henne det lugn hon behöver. Under tiden fortsätter Freya att få tillgivenhet från hela världen. Faktum är att det finns många personer som följer hennes äventyr på sociala medier.

Kände du redan till historien om detta sympatiska djur? Skulle du vilja se henne live? Vi väntar otåligt! Men tills vidare kan vi låta henne vila ifred, vi är säkra på att hon behöver det.

Advertisement