Jeremy, den mest ensamma "vänstra" snigeln i världen som inte kunde finna kärlek.

av Titti Carlberg

02 Maj 2021

Jeremy, den mest ensamma "vänstra" snigeln i världen som inte kunde finna kärlek.
Advertisement

"En på miljonen", och kanske ännu mer. Inget uttryck passar Jeremy bättre, den sällsynta och speciella snigeln vi ska berätta om. Ett uppenbarligen enkelt djur som många andra, som har gett världen en unik och spännande historia, som bara vissa speciella varelser kan göra.

Skulle du någonsin kunna tro att en vanlig trädgårdssnigel (Corno Aspersum) skulle kunna bli så känd att den har en hashtagg, en dedikerad Wikipedia-sida och att en forskargrupp har genomfört studier och forskning om den i flera år? Om svaret är nej, så kommer du att ändra dig när du har läst Jeremys berättelse, det är vi säkra på.

via BBC

University of Nottingham

University of Nottingham

Allt började år 2016 när en pensionerad forskare hittade denna snigel i en trädgård i sydvästra London. En detalj fångade omedelbart hans uppmärksamhet: dess skal hade det klassiska spiralspåret till vänster om kroppen och inte till höger som vanligtvis är fallet för de flesta av den här sorten. Omständigheterna ville att snigeln skulle märkas av rätt person eftersom mannen i flera år hade arbetat på Natural History Museum i den brittiska huvudstaden.

Det var därför uppenbart att djuret omedelbart framträdde särkilt för honom. Spiralen var på "fel" sida och på grund av detta särdrag kontaktade han omedelbart experterna från University of Nottingham, som var glada över att välkomna snigeln och noterade dess verkliga sällsynthet.

Advertisement
University of Nottingham

University of Nottingham

Det var då, tack vare professor Angus Davison, som Jeremys berättelse tog fart och fångade uppmärksamheten hos många människor, också tack vare hashtaggen #Snaillove. Efter att ha "döpt" honom med det namnet och fått råd från den brittiska Labour ledaren Jeremy Corbyn - som också brinner för trädgårdsskötsel - har det engelska universitetet inlett en allmän uppmaning för att hjälpa honom att hitta en partner. Anledningen? På grund av sitt skal placerat till vänster skulle denna "vänster" snigel ha haft allvarliga svårigheter att para sig och riskerade att förbli ensam och utan avkommor för alltid.

Forskningen riktade sig således till alla dem som hade möjlighet att komma i kontakt med trädgårdssniglar som liknar Jeremy, och således föddes en sentimal berättelse. Det verkade faktiskt flera gånger att Jeremy hade hittat den eftertraktade partnern, men det lyckades aldrig med dem. Tills det kom två sniglar - Lefty och Tomeau - som tycktes passa Jeremy.

 

ABC Science/Facebook

ABC Science/Facebook

De två föredrog emellertid att paras med varandra och gav liv till dussintals "normala" sniglar, med skalen till höger. Jeremy, mer och mer ensam, lämnades ständigt vid sidan och hoppet att kunna hitta en partner till honom var mycket låg. Dess onormala och sällsynta skal hade faktiskt också orsakat en förskjutning av könsorganet.

University of Nottingham

University of Nottingham

Jeremys liv tog tyvärr slut, men det ska sägas att trots sina svårigheter upplevde han ett ögonblick av lycka innan han lämnade oss. Slutligen lyckades han faktiskt att bli pappa och tillsamans med Tomeau fick han 56 barn, alla med skalet på "rätt" sida.

Utöver de amorösa äventyren med denna lilla gastropod, var intresset som hans "fall" väckte också av vetenskaplig karaktär. Enligt Davison var Jeremy enligt uppgift bärare av en sällsynt genetisk mutation. Dess "vänstra" skal skulle faktiskt härröra från specifica kombinationer av dominerande och recessiva gener. Forskaren, som tog denna snigel som exempel, uppgav att kroppens asymmetri hos djur - och även hos människor - kunde påverkas av dessa gener. Så "fallet" Jeremy kan också vara användbart för vetenskapliga ändamål som berör oss närmare.

University of Nottingham

University of Nottingham

Under tiden kan vi inte låta bli att träffas av denna gåta i naturen, som födde det som förmodligen, och utan dess vetskap, var den mest ensama och berömda snigeln i historien! 

Advertisement