Det har utvecklats en enhet som fångar solenergi och som gör det tillgängligt i nästan 20 år

av Titti Carlberg

15 April 2022

Det har utvecklats en enhet som fångar solenergi och som gör det tillgängligt i nästan 20 år
Advertisement

Att fånga den rena energin som solen gör tillgänglig för oss och återanvända den efter behov i nästan två decennier: om det verkar vara en "omöjlig" idé, vänta med att säga det, för det är precis det målet som de har uppnått, med framgång, forskarna som vi ska berätta om.

Bland alla förnybara källor är solenergi säkerligen en av de mest använda och lovande. Det finns dock gränser för dess användning, mestadels relaterad till växlingen mellan dag och natt och väderförhållanden. det är därför många forskare alltmer fokuserar på att utveckla system som kan övervinna dessa problem. Och det vi ska berätta verkar ha träffat målet. 

Är du redo att utforska det lite närmare?

via Chalmers University of Technology

Advertisement
Chalmers University of Technology

Chalmers University of Technology

Forskare från Chalmers tekniska högskola i Göteborg, Sverige, utvecklade detta energisystem. Det de lyckades med är helt otroligt: de har lagrat solenergi i flytande form så att den ska finnas tillgänglig närhelst den behövs, i upp till cirka 18 år!

Enheten heter Molecular Solar Thermal System (MOST) och är resultatet av ett långt arbete av forskare, som har utvecklat och testat den i över tio år. 

Men hur är det möjligt att få ett sådant resultat?

Genom molekyler av kol, väte och kväve. De interagerar med solljus och när det träffas av det kan enheten ordna om atomerna och omvandla dem till flytande form. Vid den tidpunkten kommer energin de innehåller förbli tillgänglig i nästan två decennier, enligt vad forskarna säger.

Advertisement
Chalmers University of Technology

Chalmers University of Technology

För att göra energin tillgänglig när helst det behövs, använder MOST en speciell katalysator som från flytande tillstånd frigör energi i form av värme som i sin tur omvandlas till elektricitet"Än så länge genereras bara små mängder energi - har Zhihang Wang från Chalmers högskola sagt - men de senaste testerna som genomfördes och de nya resultaten visar att systemet fungerar och är mycket lovande".

Och en annan positiv aspekt är att den här enheten inte producerar koldioxidutsläpp, vilket gör den miljövänlig och effektiv på samma gång. Ren energi tillgänglig under lång tid, allt utan att det orsakar skador på miljön: ingen dålig framtidsutsikt, eller hur?

Nu återstår det bara att hoppas att det här systemet sprids till mycket daglig användning

Advertisement