Nu vet vi om det är rätt eller fel att kissa i havet: svaret får oss att skratta

av Titti Carlberg

20 Juli 2023

Nu vet vi om det är rätt eller fel att kissa i havet: svaret får oss att skratta
Advertisement

Låt oss inse det: vi känner alla någon som under ett dopp i havet låtit sig överge åt det akuta behovet att urinera istället för att hålla sig. Efter att ha uppskattat den tidigare kommunikationen och förslaget att simma i väg en bit, har många undrat: "Är det förorenande att kissa i havsvattnet?" Här kommer svaret från vetenskapen.

via Daily Mail

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Om även du någon gång har undrat om det att kissa i havet kan orsaka problem för det akvatiska ekosystemet får du svaret i denna artikel.

Självklart, om du känner ett behov av att kissa, skulle det bästa vara att leta rätt på en tillgänglig toalett. Men det är dock inte alla som väljer det alternativet, de flesta drar nytta av ett dopp i vågorna för att tömma urinblåsan. Men skapar detta skador på havsmiljön eller inte?

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det är inte alltid möjligt att hitta en toalett inom räckhåll för ens naturbehov under en dag på stranden. Faktum är att inte alla stränder är utrustade med barer eller anläggningar, på samma sätt som många turistmål med vilt motiv är lika suggestiva, som opraktiska när det gäller hygienservice.

Efter att ha tillbringat många timmar under solen och druckit mycket vatten för att motverka värmen är det normalt att känna ett behov av att kissa.

Det enda återstående alternativet är alltså att dra nytta av havet och ge efter för frestelsen att befria sig själv utan att tänka på eventuella konsekvenser. Speciellt när det gäller mammor med barn i släptåg finns det ingen bättre lösning om de befinner sig i ett område som ligger långt från en utrustad anläggning.

I slutändan, är det rätt att ha skrupler över att inte skada våra havsvatten ytterligare?

Är det skadligt för havsmiljön att kissa i vattnet? Här får du svaret

Är det skadligt för havsmiljön att kissa i vattnet? Här får du svaret

pxfuel

Svaret verkar vara nej. Att kissa i havsvattnet är inte på något sätt förorenande, tvärtemot vad man kanske tror. Att kasta skräp på marken och lämna avfall på stranden är värre, liksom utsläpp av kemikalier och plast i havet.

Enligt American Chemical Society, är urin mindre skadligt än andra föroreningskällor. Urin består av vatten, klor och natrium och innehåller inga skadliga ämnen för det marina ekosystemet.
Inte bara det: de betonar även att en av urinets föreningar, urea, i kombination med saltvatten till och med skulle vara fördelaktigt, eftersom det leder till produktion av ammonium, eller näring för mikroorganismer, alger och växter. 

Kort sagt, att kissa i havsvattnet är positivt för havets invånare.

Kissa i poolen: är det samma sak?

Kissa i poolen: är det samma sak?

Pixabay

När det gäller simbassänger är saken naturligtvis annorlunda. Även om det finns en regelbunden återcirkulation av vattnet, skulle urean som finns i urinet blandas med klor och skapa kloramin, en förening som kan skapa hudirritation.

I dessa fall är det därför absolut nödvändigt att gå på toaletten, också för att det i dessa sammanhang är mycket lättare att hitta en toalett i omedelbar närhet, för att undvika att skada sig själv och andra.

Har du någonsin trott att det inte är skadligt att kissa i havet?

Advertisement