Bitcoinrekord: en enda transaktion förbrukar 16.000 liter vatten

av Titti Carlberg

16 December 2023

Bitcoinrekord: en enda transaktion förbrukar 16.000 liter vatten
Advertisement

Den virtuella valutan Bitcoin, redan tidigare känd för sin höga elförbrukning är idag tillbaka i rampljuset och slår ett nytt rekord: förbrukningen av 16.000 liter vatten för en enda operation som ägde rum inom blockchain.

Advertisement

Studien som publicerades i Cell Reports Sustainability

Studien som publicerades i Cell Reports Sustainability

Pexels

Den 29 november 2023 publicerade forskaren Alex De Vries en studie kallad "Bitcoin's growing water footprint" i Cell Report Sustainability, där den resulterande vattenförbrukningen analyserades på djupet av Bitcoin-operationer som utförs inom det relevanta nätverket, även kallat Blockchain.

Baserat på vad som framkommer från forskningen uppgick under 2021 vattenförbrukningen kopplad till Bitcoin-utvinningar till 1,572 miljarder liter, medan exakt 16,279 liter vatten förbrukades för varje enskild transaktion. Det anses också att detta värde under 2023 till och med skulle överstiga 22.000 liter. Detta är mer eller mindre motsvarigheten till en liten bassäng och denna siffra är definitivt imponerande.

För att få en ännu mer detaljerad uppfattning om detta belopp, tänk bara på att det är ett värde som är sex miljoner gånger högre än det som är kopplat till användningen av ett vanligt kreditkort.

Livsmedelsvattenavtryck kan också beaktas för att få en ytterligare parameter för jämförelse. Till exempel produktion av nötkött förbrukar i genomsnitt 15.415 l/kg, medan för sallad 5.520 l/kg.

När det gäller en tvättmaskin förbrukas dock i genomsnitt cirka 40-50 liter för varje tvätt, en mängd som därför är försumbar jämfört med den för Bitcion.

Advertisement

Varför behöver Bitcoin använda så mycket vatten?

Varför behöver Bitcoin använda så mycket vatten?

Pexels

Vattnet används för att kyla gas- och kolanläggningarna som hjälper till att producera mycket av den energi som superdatorer använder för att bryta Bitcoin. Vidare går olika mängder vatten förlorat på grund av avdunstning och en del av det används också för att kyla själva datorerna som utför gruvdriften.

Enligt vad De Vries uppgav bör därför inte Bitcoin ensamt förbruka en så stor mängd vattenkällor, utan problemet är på grund av gruvdrift, i synnerhet från valideringsmekanismen som kallas proof of work. Det är konkurrensen som etableras mellan de olika gruvarbetrna där den som kan behandla en förfrågan innan de andra får som belöning möjligheten att förvärva en del av den digitala valutan.

Vilka är de möjliga konsekvenserna av denna "törst" efter vatten?

Vilka är de möjliga konsekvenserna av denna "törst" efter vatten?

Pexels

I studien varnar forskaren Alex De Vries själv för att om försiktighetsåtgärder inte vidtas och gränser införs kan denna aktivitet ha en avgjort negativ inverkan på familjernas vattenförsörjning. Detta kommer att bli ännu mer allvarligt för de länder som redan har svårigheter att få tag på vatten, som till exempel USA.

Dessa alarmerande uppgifter lägger därför till det som upptäckts av tidigare forskning utförd av Cambridge Bitcoin Electicity Consumption Index. Faktum är att i denna rapport analyserades det att Bitcoin-transaktioner förbrukar upp till 150 terrawattimmar per år, vilket motsavarar en tillräcklig mängd energi för att driva hela landet Argentina från januari till december.

Advertisement