Enligt en undersökning är Merkurius yta täckt av en hisklig mängd diamanter

av sofia

30 Mars 2022

Enligt en undersökning är Merkurius yta täckt av en hisklig mängd diamanter
Advertisement

Universum och allt relaterat till den utomjordiska miljön förblir ett mysterium. Forskning om vad som ligger bortom vår planet fortsätter konstant och varje ny upptäckt har förmågan att lämna oss mållösa. Trots banbrytande verktyg finns det fortfarande mycket att utforska i vårt eget solsystem. Vi känner till antalet planeter och deras egenskaper, avståndet mellan dem och från solen, deras storlek och yta: tack vare astrofysiker och deras studier vet vi mycket, men naturligtvis inte allt.

En forskare har till exempel kommit fram till att Merkurius yta är täckt av flera ton diamanter.

via Science Time

NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington/Wikimedia commons

NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington/Wikimedia commons

Kevin Cannon, en planetarisk forskare vid Colorado School of Mines, presenterade sin forskning vid Conference of Lunar and Planetary Sciences i Texas: enligt hans studier skulle meteoriternas fall på Merkurius mark ha orsakat skapandet av otaliga diamanter.

Ytan på planeten i fråga består av grafit, en form av kol. Meteoritnedslag under de senaste miljarder åren skulle ha orsakat förändringar på ungefär en tredjedel av Merkurius skorpa, vilket gett upphov till 16 gånger fler diamanter än på jorden.

Fenomenet beror på mycket högt tryck och temperaturer som tillsammans har gjort att grafiten övergått till diamant. Cannon förklarade att "trycket skapar diamanter" och för att bevisa sin teori tog han till en simulering: vetenskapsmannen designade beräkningsmodeller som kunde återskapa praktiskt taget alla tänkbara meteoritiska nedslag under en period av fyra och en halv miljard år på Merkurius yta.

Resultaten visade att trehundra meter grafit räcker för att producera 16 kvadrilljoner ton diamanter.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Enligt Cannon kan de efterföljande meteoritnedfallen ha förstört en del diamanter, men i minimala mängder och detta beror på att diamantklyvningspunkten närmar sig 4 000 grader Celsius.

Forskaren avslutar sin studie med att förklara varför Messenger, NASAs rymdfarkost, inte hittade dessa dyrbara stenar under kartläggningen av Merkurius som genomfördes mellan 2008 och 2015: anledningen skulle vara kopplad till det faktum att diamanter har en dålig spektral signatur som kan läsas av med infraröd strålning.

Man tror att uppdraget BepiColombo som är planerat till 2025 kommer att kunna kartlägga förekomsten av stenar på hela planeten Merkurius yta på ett mer exakt sätt.

Advertisement