Vilken är din dominerande hemisfär? Denna optiska illusion berättar det för dig

av Titti Carlberg

25 Mars 2022

Vilken är din dominerande hemisfär? Denna optiska illusion berättar det för dig
Advertisement

Optiska illusioner är populära på sociala nätverk med stor framgång: märkliga och roliga, de fungerar som ett litet och snabbt "test" för att prova och analysera en viss aspekt av sin personlighet. Webbanvändare kommenterar på ett subjektivt sätt och jämför sedan svaren, som oundvikligen delas upp efter de olika resultaten.

Det vi föreslår nedan är optisk illusion som avslöjas på nätet av många användare, inklusive kändisar som författaren till den berömda Harry Potter, JK Rowling. Författaren har till exempel identifierat ett tredje svar mellan de två möjliga alternativen: en åsna.

Men i verkligheten ska bilden föreställa en sjöjungfru eller en fisk: vad ser du?

via Daily Mail

What do you see in the image below? A mermaid, fish, donkey or perhaps even something entirely different? It's the latest optical illusion that's stumping the nation, so we want to know what it is you see!👇

Pubblicato da This Morning su Lunedì 21 marzo 2022

Baserat på vad du ser genom att titta på denna optiska illusion kan du ta reda på vilken hjärnhalva som är dominant.

Om du ser en fisk, är det rådande emisteriet det högra, det vill säga, det som är tillägnat känslor, visuell och rumslig igenkänning. I det fallet betyder det att du är en kreativ och känslomässig person, med stor intuition och därför utrustad med ett starkt sjätte sinne.

Om du däremot ser en sjöjungfru, råder den vänstra hjärnhalvan, tillägnad logik, beräkning och matematik. I det här fallet är din läggning  avgjort analytisk och rationell.

Men om du inte ser något av detta, är du en del av kategorin av dem som bokstavligen var förbryllade över denna bild: Rowling är faktiskt inte den enda som inte såg varken det ena eller det andra.

Många personer är överens, de har fördrivit tiden med denna bild och delat den så mycket att den har blivit viral. Någon har sett en säl, andra gick i riktning mot en känguru och någon ser en hund.

Advertisement

Hypoteserna är bortkastade och har gett vika för en bred debatt med inlägg: vad döljer sig bakom denna mystiska bild?

Kort sagt, grönt ljus för fantasin: möjligheterna tycks vara fler än två och det är inte klart vad de andra djuren som webbanvändarna ser kan  ha för betydelse.

I fall av lateralisering, den psykologiska teorin enligt vilken de olika aktiviteter styrs av två olika hjärnhalvor, verkar det ha motbevisats: i verkligheten skulle ingen av de två hemisfärerna vara så dominerande över den andra.

Men optiska illusioner har trots sitt namn mer att göra med hjärnaktivitet än med synen: i själva verket är det vi ser konsekvensen av den information som hjärnan tar emot och bearbetar, inte ögonen.

Vad ser du? En fisk, en sjöjungfru, en åsna eller något annat?

Advertisement