Den här soppan har blivit känd för att vara vara fräsch jätte lång tid: den kokar sen 1974

av Titti Carlberg

24 Mars 2022

Den här soppan har blivit känd för att vara vara fräsch jätte lång tid: den kokar sen 1974
Advertisement

Det är känt att ju äldre ett vin är, desto bättre är det: många människor inspireras av detta koncept att möta åren som går med positivitet och optimism. I många fall är det faktiskt precis så: erfarenhet och visdom tillsammans med kärlek till sig själv kan leda till att man blir väldigt fascinerad i en mogen ålder. Denna filosofi berör inte bara vin och människor, utan också vissa livsmedel: i kölvattnet av mottot "tålamod betalar sig alltid" och i kraft av att de som går långsamt, kommer långt, har en soppa blivit berömd för dess långa livslängd av förberedelse.

Dess ursprung är thailändskt och den tillagas i restaurangen Wattana Panich.

via New York Post

Denna restaurang finns i Bangkok och är mycket populär bland turister, eftersom den representerar en ikon för det lokala köket. Det är oundvikligt att gå förbi Wattana Panich om du befinner dig i den thailändske huvudstaden och vill äta något traditionellt.

Restaurangen har drivits av familjen Kaweenungtawong i tre generationer och har därmed fått ryktet om mannen Nattapong att bli känt. Mannen, hans fru och hans mamma sköter själva matlagningen och servicen

Stjärnrätten hos Wattana Panich är neua tune: en soppa gjord på nötbuljong och nudlar, där grönsaker, bislaktprodukter och rått nötkött blandas. Kunderna älskar den här soppan och beskriver den som läcker, men förtjänsten beror inte på någon hemlig ingrediens: tiden som ägnats åt dess beredning går tillbaka till 1974.

Precis så: neua tune soppan har kokats i fyrtioåtta år.

Advertisement

Gold medal 🥇🤤🤤🤤

Pubblicato da Atom Wittawat su Mercoledì 20 novembre 2019

Kocken konserverar buljongen vid stängningsdags, men grönsakerna och köttet plockas bort för att slängas. Nästa dag omarbetas buljongen och smaksätts med färska ingredienser.

Detta system har fått namn från en engelsk term och definieras som "perpetual stew", det vill säga "perennial stew" eller också "hunter's pot" jägarsoppa.

Nattapongs önskan är att föra lokalen vidare - och därmed denna långkokta soppa - åt sina tre barn, för att soppan ska få en alltmer långlivad ålder och därför en alltmer godare smak.

Så om du har en resa till Bangkok i åtanke, skriv ner namnet på denna plats, och skriv namnet på soppan som du vill smaka på. Det verkar som att den, förutom att vara utmärkt, är den också väldigt billig. Bland recensionerna, förutom att prisa rätten, beskrivs Wattana Panich som särskilt folkloriskt: det är möjligt, medan man äter, se den gamla och stora grytan där neua tune kokas.

Advertisement