De trodde att de köpte en trädgårdsstaty, men upptäckte att det är ett värdefullt verk av Canova

av Titti Carlberg

24 Mars 2022

De trodde att de köpte en trädgårdsstaty, men upptäckte att det är ett värdefullt verk av Canova
Advertisement

Antonio Canova var en italiensk skulptör och målare, och idag är hans namn och verk känt över hela världen: han var maximal nyklassicism. Vi har nog alla sett, åtminstone på bilder, hans hyperrealistiska och detaljerade skulpturer: några exempel är Amore e Psiche, Le Grazie, Paolina Borghese, La Venere Italica. Men konstnären skapade också mindre kända verk: en av de sista skulpturerna som Canova skapade föreställde Maria Magdalena, som nu är huvudföremålet i en minst sagt märklig händelse.

via The Guardian

Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Skulpturen i fråga är gjord runt 1820-talet, och föreställer Maria Magdalena i liggande ställning. Verket beställdes av Robert Banks Jenkinson. Den bytte ägare ett par gånger och ställdes ut på många brittiska utställningar, men sedan gick spåren förlorade och den glömdes bort. Eller åtminstone till nyligen. Ett brittiskt par köpte vad de trodde var en vanlig trädgårdsstaty på en auktion för 5.200 pund. Först senare upptäckte de att statyn var Canovas sista förlorade mästerverk, vars värde ligger runt 8 miljoner pund.

Advertisement
Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Direktören för Antonio Canovas Gypsotheca, Mario Guderzo, hävdar att: "Det är ett mirakel att Antonio Canovas sedan länge försvunna exeptionella mästerverk återfunnits, 200 år efter att det skapades. Detta verk har varit eftertraktat av forskare i decennier, så upptäckten är av grundläggande betydelse för samlingens historia och konsthistorien.".

 De brittiska paret föredrar att vara anonyma, men sa att verket hade dragit blickarna till sig från experter som hade hört ryktas om att en "trädgårdsstaty" kunde vara ett verk av Canova. Experterna berättar att Canovas Magdalena "sluter en mycket speciell historia som är värd en roman, om en skulptur med avsevärt historiskt värde och stor estetisk skönhet, skapad av Canova under hans sista år av konstnärlig verksamhet".

Advertisement