Prästen använder fel formulering för dopet i 26 års tid: tusentals troende måste döpas om

av Titti Carlberg

18 Februari 2022

Prästen använder fel formulering för dopet i 26 års tid: tusentals troende måste döpas om
Advertisement

Det finns saker som många människor helt enkelt tar för givet. För nästan alla kristna är en av dem utan tvekan dopet. Det grundläggande sakramentet, det som öppnar vägen för alla andra, är en rit som många tar emot i tidig ålder, och som de bär med sig för alltid. 

Men även i sådana heliga och på vissa sätt uppenbara sammanhang kan ett enkelt mänskligt misstag bli dyrt. Prästen som vi ska berätta om vet något om det, som i USA under 26 långa år gjorde ett misstag - ett litet - han uttalade en formulering på fel sätt då han döpte de troende. 

Resultatet? Tusentals människor har upptäckt att deras dop inte är giltigt och med det är inte heller alla andra sakrament som de har tagit emot giltiga.

via CBS News

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Han heter Andres Arango och har i flera år praktiserat i St. Gregory Catholic Church, i Phoenix, Arizona. Bland hans olika uppgifter som utfördes i församlingen fanns uppenbarigen också att döpa de troende, en verksamhet som Arango har genomfört utan problem i snart tre decennier. Tills det visade sig att det var något fel med de heliga ceremonierna, nämligen användningen av "vi" istället för första personens "jag".

Fader Arango uttalade alltid orden "vi döper dig" istället för formuleringen "jag döper dig". Ett misstag som enligt katolsk lära verkligen inte är litet, med tanke på att tusentals trogna döpta av prästen, har upptäckt att de mottagna sakramenten inte är giltiga.

Det låter absurt men det stämmer faktiskt: med tanke på den felaktiga formuleringen år efter år, dop efter dop, var allt ogiltigt. Efter upptäckten av felet, som ägde rum i juni 2021, fortsatte det lokala stiftet med att utföra alla kontroller av ärendet och sedan informera de troende om vad som hade hänt."Formuleringen under dopet kan inte vara giltigt eftersom det inte är samhället som döper barnen, utan Kristus, det är han ensam som utför sakramenten"skrev Biskop Thomas Olmsted i ett meddelande till församlingsmedlemmarna.

Advertisement
Maxpixel - Not the actual photo

Maxpixel - Not the actual photo

"Fader Andres Arango hade ingen avsikt att skada de troende - tillade kyrkans man - eller beröva dem deras sakrament. Vi är uppriktigt ledsna över detta.". Ord av bestörtning som åtföljdes av prästen som hade formulerat sig fel, han bad om förlåtelse och meddelade sin avgång.

Det fanns inget annat att göra för de tusentals troende människorna. Ett litet-stort förbiseende som ingen någonsin hade trott skulle vara så grundläggande, och som ännu inte är utrett hur man ska kunna åtgärda. Otroligt, eller hur?

Advertisement