En afrikansk elefant föder tvillingar: en sällsynt händelse som inte har setts på decennier

av Titti Carlberg

16 Februari 2022

En afrikansk elefant föder tvillingar: en sällsynt händelse som inte har setts på decennier
Advertisement

Födelsen av en ny levande varelse är alltid källan till stora känslor och det är oundvikligt att inte känna en stark ömhet inför en valp som precis har kommit till världen, men händelsen blir ännu mer speciell och rörande när det gäller djur av skyddande arter. Tänk på utrotningshotade exemplar, som olika föreningar försöker skydda: det är till exempel fallet med den afrikanska elefanten, som sedan en tid har listats bland de arter som är i allvarlig fara. 

Av denna anledning är det som hände i Kenya ett faktum som har väckt media runt om i världen för dess sällsynthet.

via CNN Travel

Advertisement

I Samburureservatet, i Nairobi, föddes två tvillingelefantungar: en händelse som är exceptionellt på grund av det faktum att tvillingfödslar i patchydermer förekommer endast i en procent av fallen. Av denna anledning har modern sällan tillräckligt med mjölk för att mata båda barnen.

Den senaste gången som detta fenomen inträffade går tillbaka till 2006, rapporterade "Save the Elephants", en lokal välgörenhetsorganisation som arbetar hårt för artens skydd och framtid.

En elefants dräktighet är dessutom den längsta bland existerande däggdjur, med en varaktighet på 22 månader och de föder ungefär vart fjärde år, under max 5 gånger i sitt liv.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De två elefantungarna, en hane och en hona, har ännu inte fått något namn, men de blev kända direkt de föddes: under sin första levnadsdag sökte de igenom hela reservatet, guidad av deras mor Bora och av en hane som visade sig vara mycket uppmärksam och beskyddande mot dem.

Ungarna matades av parkens zoologer med ett speciellt foder, som integrerat med modersmjölken, som gör det möjligt för dem att möta utvecklingen genom att tillfredsställa de behov som är nödvändiga för tillväxt.

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Afrikanska elefanter hotas av utrotning på grund av tjuvjakt, som syftar till att kommersialisera elfenbenen i asiatiska länder. Det kenyanska turistministeriet har dock kommit med en väldigt bra nyhet: skyddet av arten och engagemanget för att bekämpa tjuvjägare har gett resultat, eftersom antalet elefanter i området har mångdubblats de senare åren.

Nu återstår det bara för oss att önska lycka till och ett långt och harmoniskt liv till dessa två berömda och fantastiska afrikanska tvillingar!

Advertisement